Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δημοσκόπηση δείχνει τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, αλλά...

 
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Ενημερώθηκε: 06/04/22 - 12:07

Eντονα πολιτικά χαρακτηριστικά αποκτά το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Πέραν του έντονου παρασκηνίου και την εμπλοκή των κομμάτων μία δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από τις 24-31 Μαρτίου από το IMR (Σύμβουλος επιχειρήσεων) για λογαριασμό του "ΡΕΠΟΡΤΕΡ" μας δείχνει τις προθέσεις των πιστών οι οποίοι έχουν και δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Εκκλησίας.

Είναι η πρώτη προσπάθεια να αποτυπωθεί η άποψη των πολιτών για τους υποψηφίους οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον Θρόνο.

Έτσι όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στις προτιμήσεις των πολιτών προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ακολουθούν οι Ταμασού Ησαίας, Πάφου Γεώργιος ,Μόρφου Νεόφυτος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Οι δύο πρώτοι ,όπως και ο Μόρφου έχουν ταχθεί κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας αλλά όλα αυτά πριν την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είχε διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές ,με 28% Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με 18%.Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος που στηρίζει τις επιλογές του Χρυσόστομου καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8%, ενώ ακολουθεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 6%. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 4% ο οποίος είναι και αυτός στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και για πολλούς είναι το αουτσάιντερ.¨ολαδείχνουν οτι η αποχή θα είναι μεγάλη αφού το 35% των πιστών δηλώνει οτι δεν θα ψηφίσει.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί οτι τις προηγούμενες εκλογές στην Κύπρο ε΄χιε κερδίσει ο Πάφου Χρυσόστομος που είχε το 10% του εκλογικού ξεπερνώντας σε ψήφους τα δύο φαβορί (Κύκκου Νικηφόρο και Λεμεσού Αθανάσιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοδιέυτηκε στον "REPORTER", η μεγάλη δύναμη του Λεμεσού Αθανάσιου προέρχεται από τη γενέτειρα του και την πόλη στην οποία κατηχεί, τη Λεμεσό, αφού το 53% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό απάντησε πως θα ψηφίσει τον μητροπολίτη Αθανάσιο , ο οποίος διαθέτει σημαντικά ερείσματα και σε άλλες επαρχίες, αφού το 19% των ερωτηθέντων εκ Λευκωσίας, το 25% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα και το 22% των ερωτηθέντων από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον μητροπολίτη Λεμεσού.

Την ίδια ώρα το 27% των ερωτηθέντων από τη Λευκωσία, το 17% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα, το 7% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό και μόλις το 4% από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον ΤαμασούΗσαΐα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός οτι η έρευνα έγινε μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και παρά το γεγονός οτι ο Λεμεσού έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της Μόσχας και είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον κ.Χρυσόστομο , ο οποίος ζητήσει από όλους να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένηδειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.