Σκάνδαλο Μονής Οσίου Αββακούμ: Σείεται συθέμελα η Εκκλησία της Κύπρου

 
moni osiou avvakoum

Ενημερώθηκε: 09/03/24 - 10:29

Τρικυμία στην Εκκλησία της Κύπρου προκαλούν τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στη Μονή του Οσίου Αββακούμ. Μοναχοί φέρεται να εξαπατούσαν τους πιστούς με ψεύτικα θαύματα, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ παράλληλα κατέγραφαν σεξουαλικές συνευρέσεις τους σε χώρους του μοναστηριού.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής πριν δύο περίπου μήνες, με την Μητρόπολη να διεξάγει μια διακριτική έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τις αποκαλύψεις για τεράστιο χρηματικό ποσό και τιμαλφή στο κελί μοναχού καθώς και υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει η Μονή.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε χρηματοκιβώτιο με €800,000 και κοσμήματα, ενώ στην κατοχή δύο εκ των μοναχών του μοναστηριού φέρεται να βρέθηκαν δύο διαμερίσματα, ένα στον Πειραιά και ένα στη Λεμεσό.

Χθες έγινε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και ξεκινάνε ανακρίσεις για να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων, το ενδεχόμενο εξαπάτησης πιστών αλλά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι δύο αρχιμανδρίτες (Νεκτάριος και Πορφύριος) της Μονής Οσίου Αββακούμ που είναι τα πρόσωπα ενδιαφέροντος, αρνούνται κάθε εμπλοκή. Οπως αναφέρουν οι δικηγόροι τους, η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πηγή του περιβάλλοντος τους, δήλωσε στη κυπριακή ιστοσελίδα Cyprus Times πως, «αν το Συνοδικό Δικαστήριο τολμήσει να τους καταδικάσει – κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει – τότε θα πάνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για να τον ενημερώσουν για τις μεθόδους του Μητροπολίτη Ταμασού».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως χθες με επιδότη, παραδόθηκαν επιστολές στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τόσο από τους δύο Αρχιμανδρίτες όσο και από άλλους μοναχούς που γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Καρφώνουν και άλλον «αδελφό» τους

Στις επιστολές που επιδόθηκαν στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, διατυπώνεται καταγγελία εναντίον ενός ακόμα μοναχού, ο οποίος κατονομάζεται και χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος του Μητροπολίτη Ταμασού, με αποστολή να παγιδέψει τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο. Μάλιστα τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση δύο άλλων μοναχών και ισχυρίζονται πως μπορούν να το αποδείξουν με φωτογραφικό υλικό.

Η πλευρά των Νεκτάριου και Πορφυρίου, υποστηρίζει πως ο Βαρνάβας ήταν ο άνθρωπος που πήρε το οπτικό υλικό από το σύστημα ασφαλείας του Μοναστηρίου και αφού αυτό έτυχε επεξεργασίας και μοντάζ δόθηκε στον Μητροπολίτη Ησαΐα, για να διατυπωθούν καταγγελίες για σεξουαλικό σκάνδαλο.

Η «γκόμενα» και ο «φίλος»

Οι μοναχοί στις επιστολές τους ισχυρίζονται πως πριν λίγες μέρες «30 άτομα μπούκαραν στο μοναστήρι» και με τη βία μετέφεραν όλους τους μοναχούς στη Μητρόπολη Ταμασού για ανάκριση. Κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, τους ανέφεραν πως ο Ηγούμενος Νεκτάριος μάζευε λεφτά «για να τα φάει με τη γκόμενα», ενώ στη συνέχεια τους ανέφεραν πως είχε ερωτικές σχέσεις με τον Πορφύριο. Κατά την εκτίμηση τους, γινόταν προσπάθεια να τους αποσπάσουν μαρτυρίες με φήμες ή κουτσομπολιά, τα οποία ήταν αντιφατικά.

Η ανάκριση, όπως ισχυρίζονται διήρκεσε πέραν των 12 ωρών, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν με δικηγόρο και χωρίς διάλλειμα, κάτι που όπως λένε αποτελούσε βασανιστήριο.

Δικά του τα €800.000

Η ίδια πηγή που μίλησε στη Cyprus Times, ανέφερε πως το χρηματοκιβώτιο με τις €807.000, είναι προσωπική περιουσία του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου και δεν ανήκουν στη Μονή. Για τον λόγο αυτό ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχουν κατασχεθεί. Στο ερώτημα, πως απέκτησε ένας μοναχός €807.000 σε μετρητά, η πηγή υποστήριξε ότι του τα έδωσαν δύο δωρητές και κάποια άλλα άτομα με στόχο να χτιστούν εγκαταστάσεις για να διαμένουν οι μοναχοί. Ο ίδιος ισχυρισμός είχε διατυπωθεί και για το διαμέρισμα που έχει στη κατοχή του στον Πειραιά ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. Η πλευρά του υποστηρίζει ότι του το χάρισε ένας φίλος γιατί τον αγαπούσε πολύ Το αξιοσημείωτο είναι πως πολλές εισφορές για το Μοναστήρι πηγαίναν σε λογαριασμούς που διατηρούσε ο ίδιος ο Νεκτάριος με το κοσμικό του όνομα.

«Πήρε €450.000 ο Ησαΐας»

Έγκυρες πληροφορίες της Cyprus Times, αναφέρουν πως στις επιστολές που επιδόθηκαν στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, διατυπώνεται καταγγελία κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, για απόσπαση μεγάλου χρηματικού ποσού από τη Μονή Οσίου Αββακούμ με εκβιασμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει πέρυσι την προεκλογική του εκστρατεία για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Ισχυρίζονται πως μοναχοί μετέφεραν τμηματικά στη Μητρόπολη Ταμασού, μέσα σε φακέλους και πλαστικές τσάντες διάφορα χρηματικά ποσά που ανέρχονται συνολικά στις €450.000. Τα χρήματα, όπως ισχυρίζονται, τα έδιναν στον ίδιο τον Μητροπολίτη και κατέχουν στοιχεία που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Τον πλέναμε τον σταυρό

Στις ίδιες επιστολές απορρίπτονται και οι καταγγελίες της εξαπάτησης των πιστών με τον εμποτισμό σταυρού με μύρο, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι από μόνος του ευωδιάζει. Όπως υποστηρίζουν, για λόγους υγιεινής και ιδιαιτέρως για προστασία από τον κορονοϊό, ο σταυρός τύγχανε απολύμανσης με οινόπνευμα και κάποτε έβαζαν και λίγο μύρο, αλλά δεν έλεγαν ότι αναβλύζει μύρο από μόνος του και ότι αυτό αποτελεί θαύμα.

Από την άλλη, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν μαρτυρίες, ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος προσέγγιζε διάφορους πιστούς για να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει θαύματα και έχουν δει εικόνες να δακρύζουν και σταυρούς να αναβλύζουν μύρο. Επίσης άλλοι ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ή κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί, παρά το ότι οι γιατροί το απέκλειαν. Όλες αυτές τις «μαρτυρίες» τις οπτικογραφούσαν και τις αναρτούσαν στο διαδίκτυο.

«Μιλάει ο Άγιος Πορφύριος»!

Μία από τις μαρτυρίες που έχει ενώπιον της η Ιερά Σύνοδος είναι ότι, ο ένας εκ των δύο Αρχιμανδριτών, σε συνάξεις που γινόντουσαν με την παρουσία πιστών, ισχυριζόταν πως τους μιλούσε μέσα από τον ίδιο, ο Άγιος Πορφύριος. Όπως ισχυρίζονται, τους έλεγε ότι ο Άγιος ακούει και απαντάει και μάλιστα άλλαζε και ο τόνος της φωνής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ