Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα συναρπαστικά highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2024-2025

 
dd

Ενημερώθηκε: 21/06/24 - 23:02

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνει, για άλλη μία χρονιά, συναυλίες με διάσημους καλλιτέχνες που έχουν κατακτήσει το ελληνικό κοινό και σπουδαία ονόματα της μουσικής, του χορού και του θεάτρου από τη διεθνή και ελληνική σκηνή, όπως, μεταξύ άλλων:

η Royal Philharmonic Orchestra (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα) υπό τον Vasily Petrenko Βασίλι Πετρένκο, ο Θεόδωρος Κουρεντζής (2 και 3.11.2024), το Netherlands Dans Theater (6-9.11.2024), o Arcadi Volodos Αρκάντι Βόλοντος, ο Jonas Kaufmann Γιόνας Κάουφμαν, o Λεωνίδας Καβάκος και ο Enricο Pace Ενρίκο Πάτσε, η Joyce DiDonato Τζόυς ΝτιΝτονάτο, o Igor Levit Ίγκορ Λέβιτ, η Hélène Grimaud Ελέν Γκριμώ.

Το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να απολαύσει στη σκηνή του Μεγάρου καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για τη ριζοσπαστική ματιά τους, όπως η βιολονίστα Patricia Kopatchinskaya [Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια] και το Ensemble Resonanz (28.1.2025) αλλά και η ομάδα χορού του Angelin Preljocaj [Ανζελέν Πρελζοκάζ] (13 και 14.4.2025). Επίσης, η αγαπημένη Καμεράτα‒Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα παρουσιάσει, το πρώτο τρίμηνο της νέας σεζόν, δύο συναυλίες σε όργανα εποχής (30.11 και 27.12.2024).

Μεγάλοι καλλιτέχνες, ερμηνευτές και μαέστροι
Ο χαρισματικός Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia (2 και 3.11.2024) αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο τη Συμφωνία αρ. 5 του Gustav Mahler [Γκούσταβ Μάλερ] και ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρωτότυπη σύνθεση με τίτλο Passacaglia του Jay Schwartz [Τζέυ Σβαρτς] που είναι αφιερωμένη στον διεθνή έλληνα μαέστρο (χορηγός ΑLPHA BANK). Ακόμη, η Patricia Kopatchinskaya [Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια], η διακεκριμένη βιολονίστα που φημίζεται για την έντονη προσωπικότητα, τις ανατρεπτικές ερμηνείες και το ευρύτατο ρεπερτόριό της, συμπράττει με το Ensemble Resonanz (28.1.2025), ένα από τα σημαντικότερα σύνολα μουσικής διεθνώς που ισορροπούν μεταξύ κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Στη συναυλία τους στο Μέγαρο θα ερμηνεύσουν, μεταξύ άλλων, ένα έργο-ανάθεση στον κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης μουσικής Dai Fujikura [Ντάι Φουτζικούρα].

Νέα ταλέντα στο προσκήνιο
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συστήνει στο ελληνικό κοινό τον Yunchan Lim Γιουντσάν Λιμ, ο οποίος, στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συμπράττει με τη Royal Philharmonic Orchestra (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα) υπό τον Vasily Petrenko [Βασίλι Πετρένκο]. Ο Yunchan Lim κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, όταν ανακηρύχθηκε ο νεαρότερος πιανίστας που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Van Cliburn το 2022, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Την επόμενη σεζόν, δίνει επίσης συναυλία στο Μέγαρο ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιρτουόζος του πιάνου Bruce Liu [Μπρους Λιού], νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού «Σοπέν» 2021, πλαισιωμένος από την Amsterdam Sinfonietta (12.4.2025).

Αφιέρωμα στη φωνή
Σημαντικό μέρος του προγράμματος της σεζόν 2024-2025 είναι αφιερωμένο στη φωνή, με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, δύο διάσημους λυρικούς ερμηνευτές εποχής μας, τον Jonas Kaufmann Γιόνας Κάουφμαν και την Joyce DiDonato Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

Χορός και σύγχρονη μουσική
Η πολυαγαπημένη ομάδα χορού Netherlands Danse Theater (NDT ΙΙ) επιστρέφει τον Νοέμβριο στο Μέγαρο (6, 7 και 8.11.2024) με τρεις χορογραφίες: το νέο έργο του ανερχόμενου έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και δύο δημιουργίες της Crystal Pite [Κρύσταλ Πάιτ] και του Jiří Kylián [Γίρζι Κύλιαν].

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης παρουσιάζεται η νέα δημιουργία του Angelin Preljocaj [Ανζελέν Πρελζοκάζ] με τίτλο Requiem(s), ένα από τα πιο πρωτοποριακά και συναισθηματικά φορτισμένα έργα του σύγχρονου χορού (13 και 14.4.2025).

Kαμεράτα‒Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
H Καμεράτα‒Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής έχει προγραμματίσει δύο συναυλίες για το πρώτο τρίμηνο της νέας καλλιτεχνικής περιόδου (30.11 και 27.12.2024). Η συναυλία του Δεκεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη και στο όραμα του Χρήστου Λαμπράκη για την πολυσχιδή πολιτιστική δράση του Μεγάρου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της Καμεράτας. Οι ημερομηνίες για τις συναυλίες του 2025 θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η προπώληση για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου αρχίζει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ