Νeeme Järvi: Ο θρυλικός μαέστρος έρχεται στο Ηρώδειο – Θα παρουσιάσει την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν

 
ηρώδειο

Ενημερώθηκε: 18/05/24 - 20:23

Ο θρυλικός Νeeme Järvi στις 28 Ιουνίου στο Ηρώδειο, θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πολυαναμενόμενη συναυλία τιμή στα 200 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν.

Ενός έργου που οδήγησε την Συμφωνική μουσική στα ανώτατα όριά της.

Ο Νeeme Järvi διαθέτει τεράστια εμπειρία, ιλιγγιώδη δισκογραφία, ενώ έχει δώσει μοναδικές ερμηνείες σε σπάνια έργα.

Ο μαέστρος, αφήνει κάποια πράγματα στην τύχη, αντί να στέκεται σε κάθε λεπτομέρεια της παρτιτούρας, καθώς όπως έχει πει στους Financial Times: «Αν ο μαέστρος έχει τη σωστή τεχνική, μπορεί να σχηματίσει τον ήχο μέσα από τις κινήσεις, όχι λεκτικά, ώστε οι μουσικοί να νιώσουν την μελωδία, να απολαύσουν “τη σχέση” και να δουν ότι πρόκειται για κάτι όμορφο, δημιουργικό, μαγικό».

Το άστρο του μουσικού έλαμψε διεθνώς το 1971 όταν κέρδισε το α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Διευθυντών Ορχήστρας στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia στη Ρώμη.

Εννιά χρόνια αργότερα μεταναστεύει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, όπου το 1985 γίνεται Αμερικανός πολίτης.

Η ιλιγγιώδης δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 400 ηχογραφήσεις για έγκριτες εταιρείες όπως η BIS, η Chandos κι η Deutsche Grammophon.

Είναι διάσημος για τις ερμηνείες των Ρομαντικών και της κλασικής μουσικής του 20ού αιώνα, ενώ έχει αναδείξει τις συνθέσεις των συμπατριωτών του Eduard Tubin και του Arvo Pärt.

Περίφημες είναι και οι ερμηνείες του σε έργα Sibelius με την Gothenburg Symphony.ενώ έχει ηχογραφήσει συνθέσεις που σπάνια προσεγγίζονται όπως την ορχηστρική μουσική του Grieg, έργα του Tchaikovsky για το θέατρο αλλά και συμφωνίες και ορχηστρικές σουίτες του Rimsky- Korsakov.

Μεταξύ άλλων έχει καταθέσει τη δική του μουσική ματιά σε δημιουργίες Mahler, Bruckner, Wagner, και Atterberg.

Η μαεστρική αξία του Νeeme Järvi στο χρηματιστήριο της μουσικής, ανέβηκε στα ύψη τη δεκαετία του ’80. Σε μια εποχή που ακόμα έλαμπαν “ογκόλιθοι” όπως ο Herbert von Karajan, ο Claudio Abbado κι ο Zubin Mehta.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Νeeme Järvi ως μαέστρο είναι ο σεβασμός που εμπνέει στις ορχήστρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπου κι αν διευθύνει. Από το Νιού Τζέρσεϋ ως την Χάγη, κι από την Εσθονία ως την Ελβετία ο Νeeme Järvi σαρώνει τις εντυπώσεις ξεσηκώνοντας θύελλα ενθουσιασμού σε κάθε του εμφάνιση με χαρακτηριστική άνεση.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ