Έκλεψαν το κρανίο του Σαίξπηρ;

 
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Κέβιν Κολς, Τάφος του Σαίξπηρ, Guardian, Πάτρικ Τέιλορ

Ενημερώθηκε: 24/03/16 - 12:05

Μία ψηφιακή σάρωση, πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το Σάββατο από το Channel 4, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, αποκάλυψε σημάδια σύλησης και οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του κορυφαίου ποιητή και συγγραφέα έχει αφαιρεθεί.

Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα διαπίστωσαν ότι η ταφή έχει διαταραχθεί και πως ενδέχεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι κατά τον 18ο αιώνα κάποιοι κατάφεραν να ανοίξουν τον τάφο και να κλέψουν το κρανίο του.

Και τι ειρωνεία. Λες και το είχε προβλέψει, είχε ζητήσει αντί στον τάφο να χαραχθεί το όνομά του να γραφεί η ευχή και η κατάρα του. Ετσι στον τάφο του πάρχει μόνο μία λαξευμένη επιγραφή που αναφέρει: «Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου / Από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ / Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες / Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκαλά μου».

Μιλώντας στον Guardian, o αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Κέβιν Κολς υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δεν ήταν εκείνα που οι επιστήμονες περίμεναν. «Διαπιστώσαμε κάτι πολύ περίεργο στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρισκόταν το κρανίο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ταφή είχε διαταραχθεί, κάποιοι είχαν βγάλει έξω το (οστεολογικό) υλικό και μετά το είχαν τοποθετήσει εκ νέου μέσα (στον τάφο)». Επιπλέον, διαπιστώθηκε μια «πολύ περίεργη» δομή στους λίθους του τάφου στο συγκεκριμένο σημείο.

Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν το άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Argosy το 1879 και το οποίο αποκάλυπτε πως το κρανίο του συγγραφέα εκλάπη το 1794, δηλαδή 178 χρόνια μετά τον θάνατό του (3 Μαΐου 1616). Σύμφωνα με τον Κολς, η σύληση τάφων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν σύνηθες φαινόμενο. Πολλοί ήθελαν να πάρουν τα κρανία διάσημων ανθρώπων για να τα μελετήσουν, με τα όποια μέσα της εποχής, και να διαπιστώσουν τι τους έκανε ιδιοφυείς. «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο τάφος του Σαίξπηρ υπήρξε στόχος» τονίζει ο Κολς και δηλώνει πεπεισμένος πως το κρανίο λείπει από τον τάφο.

Αμφιβολίες εκφράζει, ωστόσο, ο εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδας, Πάτρικ Τέιλορ: «Σίγουρα ξέρουμε πλέον πολλά περισσότερα για την ταφή του Σαίξπηρ, όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι το κρανίο λείπει. Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σεβασμό στην ιερότητα του τάφου, σεβόμενοι κυρίως την επιθυμία του ίδιου, και δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί. Θα πρέπει να ζήσουμε αποδεχόμενοι ότι το μυστήριο, για το τι υπάρχει θαμμένο, δεν θα λυθεί ποτέ».

Ο τάφος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και φέτος, λόγω της επετείου των 400 χρόνων από τον θάνατό του, αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

Πέρα, πάντως, από τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει συληθεί, οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους κι άλλα δεδομένα, τα οποία ξεδιαλύνουν ορισμένους από τους μύθους που εδώ και αιώνες συνόδευαν την ταφή του συγγραφέα. Για παράδειγμα, διαψεύστηκαν οι θεωρίες που ήθελαν τον Σαίξπηρ είτε να θάφτηκε σε όρθια θέση είτε να θάφτηκε σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων. Το σκάνερ έδειξε πως η σορός του ετάφη σε βάθος μόλις ενός μέτρου και πως δεν είχε τοποθετηθεί σε φέρετρο, αλλά ήταν απλά τυλιγμένη σε σάβανο.