Χριστίνα Ωνάση: 29 χρόνια μετά τον ανεξιχνίαστο θάνατό της (19/11/1988)

 
Χριστίνα Ωνάση: Η πολυτάραχη ζωή της, η Αθηνά και το μυστηριώδες "πνευμονικό οίδημα" που σφράγισε την κατάρα των Ωνάσηδων (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 19/11/17 - 19:22

Η Χριστίνα στη σύντομη ζωή της απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου, όχι τόσο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά για την περιπετειώδη προσωπική της ζωή.

"

Παρά τη μεγάλη οικονομική της επιφάνεια, ήταν κατά βάθος μία δυστυχισμένη γυναίκα, που πάλευε με τα κιλά της και τον άστατο συναισθηματικό της κόσμο. Ήθελε να είναι ωραία και να αρέσει στους άνδρες, αλλά δεν τα κατάφερνε. Έκανε συχνά εξαντλητικές δίαιτες κι έχανε πολλά κιλά, για να τα ξαναπαίρνει εύκολα, εξαιτίας της κατάθλιψης, από την οποία έπασχε. Οι γιατροί της έγραφαν σωρηδόν βαρβιτουρικά, αμφεταμίνες και ηρεμιστικά χάπια, που παρ' ολίγο να τις στοιχίσουν τη ζωή, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '70 νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από υπερκατανάλωση ηρεμιστικών.

"

Σαν σήμερα το 1988,η ζωή της σταματά μόλις στα 37 της χρόνια. Βρίσκεται νεκρή στη μπανιέρα διαμερίσματος (της φίλης της Μαρίνας Ντιντερό) στο Μπουένος Αΐρες.

Σαν Σήμερα 11/12: Γεννήθηκε η Χριστίνα Ωνάση

Το μυστήριο πνευμονικό οίδημα

Οι γιατροί της Αργεντινής κατέληξαν ότι αυτό που σκότωσε την Χριστίνα, ήταν πνευμονικό οίδημα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστούν ποτέ τα αίτια.

"

Σύμφωνα με έγγραφα που είχαν φέρει στο παρελθόν στο φως «Τα Νέα», οι αργεντίνοι δικαστές για τα αίτια του θανάτου της Χριστίνας Ωνάση (21.12.1989) μιλούσαν για «λυπηρό συμβάν, στερημένο από κάθε εγκληματικότητα» και σε ένα δεύτερο (8.5.1990) ανέφεραν ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας έδιναν μια απόλυτη σιγουριά για να απορρίψουμε την εγκληματική ενέργεια». Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται ότι «παρά τη γνωμάτευση των γιατρών, το σώμα της μεταφέρθηκε στην κλινική του "Ηλιου" με πρωτοβουλία των οικείων της, με την ελπίδα μιας ανάνηψης. Αυτή η ενέργειά τους ήταν η αιτία για να επιληφθεί η Εθνική Δικαιοσύνη» .

Επί της ουσίας, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανεξιχνίαστο θάνατο

Οι γάμοι και οι παρεμβάσεις του πατέρα Αριστοτέλη

Η Χριστίνα Ωνάση τέλεσε τέσσερις γάμους, που όλοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο. Το 1971 παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ. Ο πατέρας της δεν είδε με καλό μάτι τον γάμο και την πίεζε να χωρίσει, πράγμα που συνέβη μετά από εννέα μήνες.

Το 1975 παντρεύτηκε με τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο του καθηγητή και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, με τον οποίο χώρισε μετά από 14 μήνες. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ, στέλεχος σε κρατική εταιρεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας γάμος αταίριαστος, που κράτησε ένα χρόνο.

Αθηνά Ωνάση

Το 1984 στην καρδιά της μπήκε ο κατά τρία χρόνια μικρότερός της Γάλλος επιχειρηματίας Τιερί Ρουσέλ, κληρονόμος της ομώνυμης γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την , που ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1985. Το ζευγάρι θα χωρίσει τρία χρόνια αργότερα, όταν η Χριστίνα θα ανακαλύψει ότι ο Τιερί την απατούσε και είχε αποκτήσει παιδί με τη σουηδέζα μοντέλα Γκάμπι Λάντχαγκε.

"

Μετά το διαζύγιό της από τον Ρουσέλ εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες (διατηρούσε και την αργεντινή υπηκοότητα, εκτός από την ελληνική) και ετοιμαζόταν για τον πέμπτο γάμο της με τον Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες. Όμως, η μοίρα τής έπαιξε το τελευταίο άσχημο παιγνίδι.

Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της.

Η εξομολόγηση της Αθηνάς Ωνάση - «Εύχομαι η μητέρα μου να ήταν εδώ»

Ήξερες ότι...

Τα τραγούδια «Christina» της αμερικανίδας Πάτι Γκρίφιν (1998) και «Pobre Cristina» («Φτωχή Χριστίνα») του ισπανού Χοακίν Σαμπίνα (1990) είναι εμπνευσμένα από τη ζωή της Χριστίνας Ωνάση.

Το πολυτελές κότερο του Αριστοτέλη Ωνάση έφερε το όνομα της κόρης του («Christina O»).