Έτοιμη για γεώτρηση η ιταλική ENI στην κυπριακή ΑΟΖ-Έρχονται και οι Τούρκοι

 
Ξεκινά η γεώτρηση της ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ-Έρχεται με γεωτρύπανο και ασκήσεις και η Τουρκία

Ενημερώθηκε: 26/12/17 - 23:40

Μετά από τις περιβόητες NAVTEX που έχει εκδώσει για δέσμευση περιοχής για άσκηση,στην οποία θα συμμετέχουν και υποβρύχια,εντός των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα.

Την ίδια σχεδόν στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία που εδώ και καιρό διαλαλούσε προκλητικά ότι κι εκείνη θα στείλει γεωτρύπανο στις "δικές" της περιοχές, φαίνεται ότι το κάνει πραγματικότητα, με σκοπό φυσικά να προκαλέσει ξανά.

Την ίδια στιγμή στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη μπήκε απόψε το γεωτρύπανο «Σάιπεμ 12.000», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.

Το πλοίο-γεωτρύπανο θα αγκυροβολήσει στο σημείο ''Καλυψώ'' του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει τις διαδικασίες για την ομώνυμη γεώτρηση της ΕΝΙ.

Κύπρος: Νέες γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ 

 

Η πρόκληση των Τούρκων

υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ

Ερντογάν

Οι Τούρκοι δεν αφήνουν αναπάντητη αυτή την κίνηση. Έτσι εντός των πρώτων εβδομάδων του 2018 η Τουρκία ξεκινά τις δικές της γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, συμφωνα με τον και γαμπρού του .

Συγκεκριμένα, ο κ. Άλμπαϊρακ δήλωσε τα εξής: «Οι σεισμικές εργασίες μας συνεχίζονται με τα δυο σκάφη μας. Την ίδια στιγμή, το 2018 στην Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη γεώτρηση μας σε βαθιά θάλασσα με το σκάφος, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς, έχουν πέσει πρόσφατα οι υπογραφές και το οποίο θα ενταχθεί στο δυναμικό μας πριν το τέλος του έτους. Κανείς να μην θεωρήσει την Μεσόγειο θάλασσα του πατέρα του, δικό του πλούτο. Ως Τουρκία, στην δική μας ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο, και στα οικόπεδα που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ, θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας».

Προκλήσεων συνέχεια: Η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην Κύπρο

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι το πλοίο-πλατφόρμα Deepsea Metro-2, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στη Νορβηγία, φτάνει στα τέλη του μήνα στην Τουρκία.