Η Ισπανία στις κάλπες - Τι οδήγησε στην αναμέτρηση

 
Η Ισπανία στις κάλπες - Τι οδήγησε στην αναμέτρηση

Ενημερώθηκε: 26/06/16 - 10:03

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχι οδηγηθεί η Ισπανία και τώρα οι εκλογές, οι δεύτερες μέσα σε μόλις έξι μήνες, ίσως δώσουν μία λύση. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το Brexit και τις όποιες, μη εμφανείς ακόμα, συνέπειές του.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, τώρα όμως η απόφαση του ισπανικού λαού αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το πολιτικό αδιέξοδο επισκιάζει την χώρα.

Στόχος είναι να προκύψει αυτοδυναμία, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό οι νέες εκλογές να δώσουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με την τελευταία φορά, δηλαδή κανένα κόμμα να μην συγκεντρώσει αυτοδυναμία αλλά συγχρόνως και κανένα ενιαίο κόμμα να κερδίσει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ποιόν λοιπόν θα επιλέξουν οι Ισπανοί; Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει και προβλήματα με σκάνδαλα, ή ένα νέο εναλλακτικό σχήμα αποτελούμενο από τους Podemos και τους Σοσιαλιστές;

«Είναι πραγματικά σημαντικό να μεταφέρω ένα μήνυμα θεσμικής και οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά το Brexit.

«Δεν είναι η στιγμή να τροφοδοτήσουμε ή να αυξήσουμε την αβεβαιότητα».

Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Gabinet D' Estudis Socials i Opinio Publica (GESOP) -πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2% (114 έως 188 βουλευτές), αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίζει άνοδο στη δεύτερη θέση ( από τρίτη που ήταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις)- με ποσοστό 21,7% και 83-87 βουλευτές.

Αντίθετα, υποχωρεί στην τρίτη θέση το «Unitos Podemos» με 21,7% και οι «Πολίτες» στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%.

Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Ισπανία: «Όχι» από τους Σοσιαλιστές σε Λαϊκό Κόμμα, Ποδέμος

 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία για στήριξη στους Podemos