Αγωνία για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο - Τα 2 σενάρια

 
Αγωνία για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο - Τα 2 σενάρια

Ενημερώθηκε: 03/03/18 - 23:53

Κορυφώνεται ηαγωνία για την τύχη των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός, που κρατούνται προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παραβίαση συνόρων, παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή και άλλα μικρότερα αδικήματα.

συγκρατημένες ελπίδες ότι η Τουρκία θα διαβάσει σωστά το συμβάν και δε θα το τραβήξει στα άκρα

Και οι αρχικά καθησυχαστικές δηλώσεις ότι γρήγορα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αντικαταστάθηκαν από πιο.

ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ που άφηναν και το Σάββατο ακόμα υπόνοιες ότι οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν με την κατηγορία της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας»

Η μόνη «σίγουρη» κατηγορία που αποδίδεται στους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή». Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν σε όλους τους τόνους , υπογραμμίζοντας ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και η προφυλάκιση τους έγινε μόνο με την κατηγορία της «παραβίασης απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής α’ βαθμού».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί μετά το πέρας της ανάκρισης τους, αποφασίστηκε να προφυλακιστούν ως «ύποπτοι διαφυγής», με τις αρχές να σημειώνουν ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, ότι μπορεί να επιχειρήσουν διαφύγουν πίσω στην Ελλάδα, καθώς και ότι ενδεχόμενα να προσπαθούσαν να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται, μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα βρεθούν ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Στην απολογία τους οι δύο στρατιώτες αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι αυτονόητο πως γίνουν τα δέοντα προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα.

Ο χρόνος της επιστροφής τους ενδεχομένως να διαφανεί τη Δευτέρα οπότε και θα είναι γνωστές οι κατηγορίες.

Τα δύο σενάρια

Στις κατηγορίες που θα αποδοθούν βρίσκεται το «κλειδί» για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που έχει στοιχεία διπλωματικού θρίλερ.

Έτσι, λοιπόν, αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο εναντίον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της κράτησής τους στην Τουρκία επί μακρόν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα οριστεί τακτική δικάσιμος για όσα τους αποδίδονται, η οποία όμως είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσει αρκετά, καθώς τα δικαστήρια στη γείτονα χώρα είναι «γεμάτα» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αυτό είναι το ένα -απευκταίο- σενάριο για την τύχη του ανθυπολοχαγού και του λοχία, το οποίο πολλοί μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά επανειλημμένως την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν τη Δευτέρα μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και άλλα μικρότερα αδικήματα (όπως, π.χ., «υποψία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων), και όχι για κατασκοπεία. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι πιθανότατα θα καταδικαστούν σε κάποιους μήνες φυλάκισης με αναστολή ή θα απελευθερωθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Άρα, όλα δείχνουν ότι την προσεχή Δευτέρα θα έχουμε μια σχετικά ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την -αν μη τι άλλο- περίεργη υπόθεση.