Την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η υπαγωγή του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99

 
Την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η υπαγωγή του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99

Ενημερώθηκε: 28/06/16 - 23:03

Tην 1η Ιουλίου στις 11:00 θα κληθούν στο δικαστήριο να συζητήσουν οι βασικοί πιστωτές της εταιρείας Μαρινόπουλος, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Και τούτο καθώς αναβλήθηκε το μεσημέρι η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99.

Με εντολή επίσης του δικαστηρίου δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στην Μαρινόπουλος έως την παραπάνω ημερομηνία.

Η εταιρεία Μαρινόπουλος, από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, απασχολεί περίπου 12.500 εργαζομένους, οι προμηθευτές της είναι περίπου 3.000. Για τις εξελίξεις αναμένεται επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος για το «αίτημα υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης»:

«Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ' αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Συνολικά δάνεια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας μέχρι 12/2014 ανήλθε σε 346 εκ ευρώ. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέχρι 12/2014 ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218 εκ. ευρώ, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428 εκατ. ευρώ και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750 εκατ. ευρώ.

Με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η αλυσίδα προστατεύεται από τους πιστωτές της καθώς αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της.

Αγωνία και σενάρια εξαγοράς

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι, μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, βρίσκονται στον αέρα, μιας και δεν μπορούν να πάρουν ούτε αποζημίωση ούτε χαρτί απόλυσης έτσι ώστε να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να πάρουν το επίδομα ανεργίας (το ίδιο συνέβη και με τους εργαζόμενους της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ).

Οι εργαζόμενοι ήδη ήταν σε αναβρασμό μιας και τα σχετικά σενάρια για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα υπήρχαν την τελευταία βδομάδα.

Η προσφυγή της εταιρείας ήρθε μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τον «Σκλαβενίτη». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, οι αλυσίδες «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα διαχειριζόταν τα 33 υπερμάρκετ του «Μαρινόπουλου ».

Το βασικό σενάριο της συμφωνίας προέβλεπε ότι ο «Σκλαβενίτης» θα έπαιρνε το 75% και ο «Μαρινόπουλος» θα κρατούσε το 25%. Με το κλείσιμο της συμφωνίας ο Μαρινόπουλος θα έβαζε 75 εκατ. ευρώ και άλλα 50 σε βάθος τριετίας.

Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια. Περί τα 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου ενώ, βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πάντως, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η απόπειρα προσέγγισης των δύο πλευρών.

Διατήρηση θέσεων εργασίας, κανένα "κούρεμα" μισθού ζητούν οι 12.500 εργαζόμενοι

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούλιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδουαρκέστηκε μόνο να πει ότι «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 70 εργαζόμενοι της επιχείρησης, στα κεντρικά γραφεία της Carrefour στον Άλιμο. Συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε και στο κατάστημα "Μαρινόπουλος" στην οδό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Υπ. Εργασίας: Παρακολουθούμε στενά τις διεργασίες

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας «από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της».

Το «βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό», προσθέτει, «είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 υπέβαλε ο Μαρινόπουλος