Άθλια και επικίνδυνη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

 
Άθλια και επικίνδυνη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

Ενημερώθηκε: 18/04/18 - 12:35

Οξύνει την ένταση η Τουρκία και την προκλητική ρητορική η Τουρκία και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκέντρωση γύρω από τις βραχονησίδες πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα.

έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ιμίων

Με αφορμή την το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος των είναι τουρκικά! Μια ανακοίνωση στην ουσία της πολεμική και ένδειξη ότι στόχος της πλέον είναι η δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο είτε δια των ανακοινώσεων είτε και με πολεμικό επεισόδιο.

«Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (σ.σ. το αγγλικό κείμενο αναφέρει: The Kardak Rocks and their territorial waters and airspace above them are exclusively under Turkish sovereignty).

Σε απάντησή του του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Τουρκία «Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο».

Επίσης η Άγκυρα επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου για να βγάλει μια κρίση με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της ένωσης».

«Η στήριξη αυτή που δίνεται ως "carte blanche" από την ΕΕ στα κράτη μέλη της στις διαφορές της με τρίτες χώρες δεν συνεισφέρει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Τέτοια στάση αντιβαίνει στις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει αναφορά και στο Κυπριακό κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι «επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουνες για το θέμα».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή» προσθέτουν σε υψηλούς τόνους οι Τούρκοι.

Η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Σε ανακοίνωσή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επανάληψη ανυπόστατων ισχυρισμών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια επισημαίνεται:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».