FT: Πώς οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να επηρεάσουν το Σκοπιανό

 
FT: Πώς οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να επηρεάσουν το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 14/07/18 - 12:41

Οι Financial Times έκαναν αποκαλύψεις σχετικά με τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα, με τις κατηγορίες ότι προσπάθησαν να παρέμβουν και να ακυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται στη μεθοδολογία των Ρώσων, ενώ τονίζεται ότι «τόπος του εγκλήματος» ήταν η Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα πάντα με τους FT το σχέδιο περιλάμβανε υποκίνηση μεγάλων εντάσεων ενάντια στην συμφωνία, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να υποχωρήσει και να την πάρει πίσω.

Οι Ρώσοι για να τα καταφέρουν προσπάθησαν να χρηματίσουν και να επηρεάσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα δωροδόκησαν και κινητοποίησαν τοπικούς αξιωματούχους, πολιτιστικούς φορείς, ακροδεξιές οργανώσεις και Μητροπολίτες, ακόμα και… στρατιωτικούς ώστε να αντιταχθούν στην συμφωνία.

ρωσοι

Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στο FT ότι οι Ρώσοι αναβάθμισαν την συνήθη παρέμβασή τους σε Ελλάδα και Θράκη.

Διπλωμάτης άλλης χώρας που φαίνεται να ξέρει καταστάσεις στην Ελλάδα, δήλωσε στην εφημερίδα πως «στην Αλεξανδρούπολη που η ανεργία είναι πολύ υψηλή, με 20-30.000 ευρώ μπορείς να εξαγοράσεις στήριξη. Η παρέμβαση αυτή έγινε βασιζόμενη και στις χρόνιες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά».

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν Έλληνας αξιωματικός που δέχτηκε πρόταση από τους Ρώσους όχο μόνο την απέρριψε, αλλά ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.

Κάπως έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και φτάσαμε στην απέλαση των διπλωματών.