Απελευθέρωση Ελλήνων στρατιωτικών: Θαύμα ή αντιθέσεις και συμμαχίες

 
Απελευθέρωση Ελλήνων στρατιωτικών: Θαύμα ή αντιθέσεις και συμμαχίες

Ενημερώθηκε: 15/08/18 - 16:12

Του Ηρακλή Κακαβάνη

Αρθρογράφος: Ηρακλής Κακαβάνης

Θαύμα η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ανέκραξε πρώτα ο Πάνος Καμμένος, και μάλιστα της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Λίγο μετά ακολούθησε και ο Πατριάρχης Κωνσταντιινουπόλεως Βαρθολομαίος. Η δε κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη νίκη του δικαίου και της υπεύθυνης διπλωματικής πολιτικής της.

Συνεχίζουν να κρύβουν τη «μεγάλη εικόνα» της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, τις αντιθέσεις και τα παζάρια στην περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί και η χτεσινή κίνηση από τη μεριά της Τουρκίας (Ευθύς εξαρχής ήταν φανερό πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ήταν πιόνια στη σκακιέρα των αντιθέσεων).

απορρίφθηκε σχετικό αίτημα

Στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ - Τουρκίας ο Ερντογάν ψάχνει συμμάχους και προσπαθεί να προσεταιριστεί τους Ευρωπαίους εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, ίσως είναι κι ένα βήμα της Τουρκίας σε μια εύσχημη υποχώρηση της Τουρκίας στις πιέσεις που δέχεται (ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσει τα «πιόνια»). Έτσι σε εύλογο χρόνο πιθανά να ακολουθήσει η άρση των απαγορεύσεων στον αμερικανό πάστορα. Κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει σήμερα () και για λόγους συμβολισμού. Θα έμοιαζε με άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας.

(Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι τα προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, θα επιλυθούν, όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη)

Η θετική εξέλιξη κάθε άλλο δηλαδή παρά κρύβει - όπως επιχειρούν από χτες τα κυβερνητικά στελέχη - τις ευθύνες της όλο το προηγούμενο διάστημα που ακολούθησε το δρόμο του εφησυχασμού, της συγκάλυψης, των διαβεβαιώσεων ότι το πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα και, όταν η πραγματικότητα τη διέψευσε, της εναπόθεσης των ελπίδων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιχειρώντας να κρύψει από την εργατική τάξη και το λαό πως η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης επιδρά και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή παραμένει έντονη η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Συνεχίζονται αμείωτες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη ενώ πρόσφατες είναι οι καταγγελίες για επεισόδια, ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά αλιευτικά, με εμπλοκή και σκαφών του Λιμενικού κοντά στη Λέρο.