Με αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα» η γεώτρηση της Exxon Mobil τον Νοέμβριο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Με αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα» η γεώτρηση της Exxon Mobil τον Νοέμβριο

Ενημερώθηκε: 03/10/18 - 02:48

Με την «ομπρέλα» προστασίας αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων θα γίνει η γεώτρηση της Exxon Mobil τον Νοέμβριο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πληροφορίες της Κύπρου.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι «θα κάνουμε ότι απαιτείται για να γίνει απρόσκοπτα η γεώτρηση και η υλοποίηση των ενεργειακών κινήσεων».

Στο μεταξύ στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου μεταφέρεται το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Μεγαλονήσου.

Εκτός από την γεώτρηση της Exxon η ενεργειακή ατζέντα περιλαμβάνει:

• Διεύρυνση των δραστηριοτήτων γενικότερα στην ΑΟΖ θα ανοίξει τον επόμενο κύκλο του ερευνητικού προγράμματος της Total.
• Προσπάθεια εκμετάλλευσης της «Αφροδίτης».
• Εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για προσφορές

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έχει στα σκαριά νέο γύρο αδειοδοτήσεων, ενώ Exxon και Total ενδιαφέρονται για το Οικόπεδο 7 και όχι μόνο. Η γαλλική εταιρεία έχει εκφράσει προφορικώς αλλά και γραπτώς το ενδιαφέρον της. Σε γενικό πλαίσιο, μια κοινοπραξία Exxon Mobil - ΤΟΤΑL δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη, καθώς οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη τη συνεργασία τους νοτίως της Κρήτης.

Η κυβέρνηση ωστόσο κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις ενεργειακές κινήσεις και αποφάσεις που θα κλειδώσουν τον ερχόμενο μήνα.

Η συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη θα είναι συνάντηση ουσίας. Τον Νοέμβριο όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αφορούν το σύνολο των ενεργειακών σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εξακολουθεί να διατηρεί επιθετική ρητορική απειλώντας την Λευκωσία.

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Σίσι στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου.