Εγκρίθηκε το Brexit σε χρόνο ρεκόρ

 
Εγκρίθηκε το Brexit  σε χρόνο ρεκόρ

Ενημερώθηκε: 25/11/18 - 13:19

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας", γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Την ανακοίνωση της έγκρισης έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter:

 

Γιούνκερ: Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία 

Νωρίτερα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει.

«Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Μακρόν: Το Brexit δείχνει μια ανάγκη για «επανίδρυση» της ΕΕ

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι "εύθραυστη" και την ανάγκη "επανίδρυσής" της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ", δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει "ανάγκη για επανίδρυση" της 'Ενωσης. "Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος" και "επιδέχεται βελτίωση", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια "καλή συμφωνία".

Μπαρνιέ: Ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προσερχόμενος στην Σύνοδο. «Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δουλέψαμε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και ποτέ κατά του» ανέφερε.

Όπως επισήμανε, αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το Ηνωμένο Βασίλειο «για να χτίσουμε το μέλλον». «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ.