Το ΣτΕ ακυρώνει το ΕΣΡ για το κλείσιμο του Best Fm λόγω Ψαριανού

 
Ακυρώνει το ΣτΕ την απόφαση για το κλείσιμο του Best

Ενημερώθηκε: 23/12/18 - 19:00

Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ (509/2018) για το κλείσιμο του Best FM από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΣτΕ θέτει ζήτημα αναλογικότητας ως προς το μέτρο για την κύρωση της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού και κρίνει πως υπήρξε υπέρβαση άκρων ορίων. Ήταν τότε που ο σημερινός βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ως παραγωγός του Best, είχε κάνει αρνητικά σχόλια για την Εκκλησία και το ΕΣΡ παρενέβη αυτεπάγγελτα και αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του.

Το ΣτΕ αναγνωρίζει πως για την επιβολή της πιο αυστηρής κύρωσης της διακοπής λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, κατ’ άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 2328/1995, δεν προϋποτίθεται η προηγούμενη επιβολή ηπιότερης κύρωσης. Η κρίση του ΕΣΡ περί της καταλληλότητας της προσήκουσας κύρωσης εκφεύγει του ακυρωτικού δικαστικού ελέγχου, ως αναγόμενη στην ουσιαστική κρίση της Αρχής, είναι όμως ελεγκτέα ως προς την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας και της υπέρβασης των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας.

ΕΣΡ

Κατά την επιβολή της βαρύτατης κύρωσης της διακοπής λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, λόγω παραβάσεων της ποιοτικής στάθμης και της γλωσσικής ευπρέπειας, δεν ελήφθησαν υπόψη η περιορισμένη χρονική διάρκεια της εκπομπής και η ανυπαρξία υποτροπής, που αποτελούν ελαφρυντικούς παράγοντες, οι οποίοι έπρεπε να σταθμιστούν κατά την αξιολόγηση των διαπιστωθεισών παραβάσεων. Με αυτά τα δεδομένα ακυρώνεται η υπ’ αρ. 435/1.11.2005 απόφαση του λόγω υπέρβασης των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας και παράβασης της αρχής της αναλογικότητας.

Πηγή:typologies.gr