Κ. Κατσίκης: Από τη στιγμή που θα φύγουμε «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη»

 
Κ. Κατσίκης: Από τη στιγμή που θα φύγουμε «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη»

Ενημερώθηκε: 07/01/19 - 12:50

Την ώρα που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπυοργού υπό το βάρος της κρίσης στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, νέα δεδομένα δημιουργούν οι σμερινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, πιστού στον Π. Καμμένο, Κ. Κατσίκη.

Ο Κώστας Κατσίκης , μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6» εξέφρασε την άποψη ότι όταν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη».

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι θα κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;» προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχολίασε «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου - ευελπιστώ να τηρηθεί - ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Επέμεινε, τέλος, ότι ο αριθμός 151 για τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα βρεθεί - και ας γίνει σαφές στους ακροατές - γιατί ένας βουλευτής που αποτελεί τη συντριπτική μειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Θεοχαρόπουλο, και τους βουλευτές του Ποταμιού». Υποστήριξε, δε, ότι «δεν τίθεται θέμα ερώτησης αν η Κουντουρά ή ο Ζουράρις θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε ακούσει καμία τέτοια δήλωση αυτών των βουλευτών; ».

Τι ισχύει με τη δεδηλωμένη;

Τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που καταρρεύσει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Σε ανύποπτο χρόνο κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει «Δε χάνεται η δεδηλωμένη αν αποχωρήσει ο Καμμένος».

Κατά την προβαλλόμενη ερμηνεία από κυβερνητικά στελέχη η δεδηλωμένη κτάται μία μόνο φορά, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, και αφού έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στο ενδιάμεσο να γνωμοδοτήσει για τη δεδηλωμένη.

Έτσι η κυβέρνηση δε χάνει τη δεδηλωμένη αν άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτήν ο νυν κυβερνητικός εταίρος της ούτε καν αν καταψηφισθεί κάποιο νομοσχέδιο. Ο μόνος τρόπος απώλειας της δεδηλωμένης είναι – κατ’ αυτήν – η υποβολή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευυση και η υπερψήφιση της πρότασης αυτής από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι απειλείται η δεδηλωμένη τους αυτή τη στιγμή, αλλά προεξοφλούν την εξασφάλισή της δεδομένης της εκφρασμένης άποψης βουλευτών και κομμάτων. Ακόμη και από τους ΑΝΕΛ. Τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση.

Για να πετύχει η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει σε όλους ανεξαιρέτως τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, να προστεθούν και ο Πάνος Καμμένος, και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που είναι υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, και ο Βασίλης Κόκαλης, που είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. Θα ακολουθήσουν και οι 3 βουλευτές τον Πάνο Καμμένο αν αποφασίσει και θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Αγνωστο. Αλλωστε επανειλημμένα ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όσο και να διαφωνεί, να δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εγκριθεί το μίνιμουμ με 154 ψήφους και το μάξιμουμ με 170! Ωστόσω, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για πλειοψηφία βουλευτών, όχι κομμάτων.

Θυμίζουμε ενδεικτικά μια πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας συμβούλεψε «να μάθουμε να ζούμε με κυβερνήσεις μειοψηφίας».