Στην ΕΕ οι ελπίδες της Κύπρου για την αναχαίτιση της «εισβολής» του «Πορθητή»

 
Στην ΕΕ οι ελπίδες της Κύπρου για την αναχαίτιση της «εισβολής» του «Πορθητή»

Ενημερώθηκε: 08/05/19 - 10:17

Ως μια δεύτερη τουρκική εισβολή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την κάθοδο του πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητής» στα όρια του θαλασσίου τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ και την προαναγγελθείσα έναρξη γεωτρητικών εργασιών. Ο Ν. Αναστασιάδης απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας άμεση δράση και λήψη μέτρων, τα οποία θα αποτρέπουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ, ο οποίος τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

ΟΗΕ: Να γίνουν προσπάθειες για μείωση των εντάσεων

Η θέση του ΟΗΕ για τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο μπορεί να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων.

Η τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σ΄ ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη αλλά το γεγονός ότι τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις αφήνει μια πικρή γεύση στην Λευκωσία.

Μια τοποθέτηση η οποία δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητά ίσο μερίδιο για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εύχεται «να φωτίσει ο Αλλάχ» τόσο την ΕΕ όσο και την Ουάσιγκτον για να αντιληφθούν τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στήριξη από ΕΕ

Στο μεταξύ η Λευκωσία αναζητεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταβάλλει προσπάθειες ενεργοποίησης των μηχανισμών εκείνων που θα επιφέρουν πίεση και κόστος στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει την Πέμπτη στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, αναμένεται να ενημερώσει τους εταίρους για τις Τουρκικές κινήσεις και να ζητήσει, πέραν των καταδικαστικών δηλώσεων, όπως αυτές της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Αντόνιο Ταγιάνι, συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που τελικά η Άγκυρα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Εκείνο που αναμένεται η δήλωση από μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να είναι τέτοια που να στέλνει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.

Λαμβανομένου υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας είναι άτυπο και δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, η κυπριακή πλευρά θα εργαστεί για τη συνέχεια. Να επιτύχει τη συμπερίληψη απόφασης για τις ενέργειες της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιούνη, εκτός εάν πραγματοποιηθεί έκτακτο στα τέλη Μαΐου, ευθύς μετά τις ευρωεκλογές.

Το μάξιμουμ που διεκδικεί η Λευκωσία είναι οι κυρώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα που παίζονται. Ωστόσο, η υποδομή για να επιτευχθεί ο στόχος των κυρώσεων υπάρχει ήδη αφού η κυπριακή πλευρά εργάζεται συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θεωρείται η αμεσότητα με την οποία αντέδρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις τουρκικές ενέργειες. Η τοποθέτηση της Μογκερίνι δημιουργούν μια καλή βάση για να ζητηθούν κυρώσεις στις επόμενες συνόδους.

Ο Ερντογάν επιμένει

Από τουρκικής πλευράς ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε εξορύξεις και καλεί το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα δικαιώματα της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την κίνηση η Τουρκία επιχειρεί ένα de facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η τουρκική κίνηση βασίζεται στο πάγιο επιχείρημα της Άγκυρας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα επί τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων 1, 4, 5, 6, και 7, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται ΑΟΖ και ότι η ίδια είναι η χώρα με «τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή».

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, πως οι τουρκικές κινήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ελληνοκυπριακών αλλά και των ελλαδικών ΜΜΕ, ενώ αντίθετα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κρατούν το θέμα χαμηλά με τον τουρκοκυπριακό Τύπο μάλιστα να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπαραγωγή των όσων γράφονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο.

Πηγές: Deutsche Welle / philenews.com