Θράσος δίχως όρια από το ψευδοκράτος: Ανοίγει και προσαρτά την Αμμόχωστο

 
Με νέα προκλητική ενέργεια απαντά στις επικρίσεις η Τουρκική πλευρά. Απόφαση του ψευδοκράτους για να ανοίξει η "σφραγισμένη" Αμμόχωστος! Για εκβιασμό της Λευκωσίας από την Τουρκοκυπριακή πλευρά κάνουν λόγο αναλυτές

Ενημερώθηκε: 18/06/19 - 21:59

Το Κοινοβούλιο του ψευδοκράτους πήρε απόφαση για να ανοίξει η Αμμόχωστος η οποία παραμένει κλειστή από το 1974 και όλο αυτό φυσικά μέσα σε ένα κλίμα που φλερτάρει με τον πόλεμο με όσα γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα πιέζοντας ανοιχτά την Λευκωσία, αφού με αυτό τον τρόπο θα προσαρτηθεί στο ψευδοκράτος, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατά την δεύτερη φάση, μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η Αμμόχωστος, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Navtex για Καστελόριζο-Ρόδο η απάντηση της θρασύτατης Τουρκίας στην ΕΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει επίσης το έντονο ενδιαφέρον του για την Αμμόχωστο και έχει υπογραμμίσει σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.