Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

 
Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ενημερώθηκε: 13/07/19 - 12:44

Σύσκεψη για την οικονομία: Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου έχει ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί με βασικό αντικέιμενο τη προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης,το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει βασικές ελαφρύνσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τους συνεργάτες του συγκέντρωσε τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζει σήμερα στο πρωθυπουργό.

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η κυβέρνηση για να πείσει τους θεσμούς για την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο παροχών των 6 δισ. ευρώ μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Η νέα κυβέρνηση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη-Πρόκληση τα δημοσιονομικά

Το «κλειδί» στο γρίφο των δεσμεύσεων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι άλλο από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη αλλά παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο στοχευμένων εξοικονομήσεων δαπανών, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Το σχέδιο έχει εκπονηθεί εδώ και μήνες, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Τα άμεσα μέτρα

Στα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αμέσως περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία. Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται με συντελεστή 24% σε όσους αποκτούν ακίνητο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, αποτελεί σήμερα σημαντικό αντικίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από ξένους και Έλληνες επενδυτές.

- Καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40%-50% της δαπάνης για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αφού οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ζητούν τιμολόγιο για κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στα ακίνητά τους. Με τα τιμολόγια που θα συγκεντρώνουν θα κερδίζουν έκπτωση φόρου, την οποία μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.

- Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.

- Καθολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών – στο 13% για όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των ροφημάτων.

Οι αλλαγές που έρχονται

Οι αλλαγές που έρχονται από το νέο έτος περιλαμβάνονται:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

- Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 42% από 45%. Ο συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια.

- Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.

- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% σήμερα (στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021).

- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.

- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, εντός της τετραετίας.