Σενάρια παράτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων που λήγει αύριο Δευτέρα 30/9

 
Σενάρια παράτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων που λήγει αύριο Δευτέρα 30/9

Ενημερώθηκε: 29/09/19 - 11:50

Το σενάριο της παράτασης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προθεσμία εκπνέει αύριο Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να την παρατείνει.

Και αυτό, προκειμένου να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση, κάτι το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε ακόμα: «Αναγκαία η παράταση μέχρι τις 31/12 για υπαγωγή στις 120 δόσεις»

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μία παράταξης της τάξης του ενός μήνα, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου. Εναλλακτικά, η παράταση θα είναι διάρκειας 15 ημερών και θα εκπνέει στις 15 ημέρες.

Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μέχρι στιγμής στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί 400.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν «τακτοποιήσει» οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα συνολικά χρέη προς την εφορία εκτιμώνται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στη νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής του αριθμού των δόσεων, σε συνάρτηση με το ύψος του «κουρέματος» και των προσαυξήσεων. Πιο αναλυτικά:

Αν κάποιος επιλέξει 120 δόσεις, θα έχει 10% κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Αν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ, τότε θα έχει 100% κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, καθώς και «ξεπάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των υπαχθέντων οφειλετών.

Την ίδια ώρα, η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ.