Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τέσσερις νεκροί και ανεπανόρθωτες ζημιές

 
Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τέσσερις νεκροί και ανεπανόρθωτες ζημιές

Ενημερώθηκε: 26/11/19 - 08:57

Κακοκαιρία: Τέσσερις νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες (αυτοκίνητα και σπίτια) και υποδομές (δρόμους και δίκτυα), δύο πόλεις (Κινέτα και παραλία Κατερίνης) σε κατάσταση διάλυσης και πολλά χωριά και κατοικημένες περιοχές μέσα στη λάσπη και τα υλικά που μεταφέρθηκαν από τους χειμάρρους ήταν το τραγικό αποτέλεσμα του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

Στη Ρόδο δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους χτες ενώ δύο άνδρες πνίγηκαν την Κυριακή στο Αντίρριο, όταν αναποδογύρισε το σκάφος τους

Αναλυτικότερα, την ώρα της μεγάλης νεροποντής, μια 75χρονη βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό Ρόδου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός της δεν επήλθε από πνιγμό αλλά από ανακοπή, την οποία υπέστη όταν πλημμύρισε η υπόγεια κατοικία της. Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια. Αλλη μία 76χρονη πνίγηκε στη θάλασσα στο Ψαλίδι της Κω.

Ροδος κακοκαιρια

Οι δρόμοι στην πόλη, αλλά και τα χωριά είχαν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμιών σε Αρχίπολη, Λάρδο. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και στην Ιαλυσό, ενώ ακόμη και στην πόλη της Ρόδου η κατάσταση ήταν δύσκολη με το νερό να έχει φτάσει στο ένα μέτρο σε κεντρικούς δρόμους.

Στα δύο κόπηκε το νησί, καθώς είχε υπερχειλίσει ο ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, απ' όπου έχει γίνει η παρακαμπτήρια οδός που συνδέει το νησί με τη νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του Μάκκαρη. Λόγω της έντονης κακοκαιρίας, η συγκεκριμένη γέφυρα γέμισε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια με νερό.

Ρόδος κακοκαιρια

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία της Ρόδου εξαιτίας των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων.

Ρόδος κακοκαιρία

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου (στάλθηκε στην Α΄/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου) αύριο Τρίτη 26-11-2019 όλα τα σχολεία του νησιού της Ρόδου (Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης) θα είναι κλειστά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Αντιρρίου οδήγησαν στην ανατροπή ιστιοφόρου. Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος. Το ένα από τα δύο άτομα πριν χάσει τη ζωή του πρόλαβε και ειδοποίησε τις αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

Κινέτα: Συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες στα σπίτια

Κακοκαιρια Κινέττα

Μάχη με τις λάσπες δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι κάτοικοι και οι αρχές της Κινέτας για να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Γηρυόνης» με τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για περισσότερες από 300 κατοικίες να έχουν υποστεί ζημιές με τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουν ήδη πραγματοποιήσει ήδη περίπου 100 αυτοψίες στην περιοχή.

Κακοκαιρια Κινέττα

Νέα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Θάσο

Νέα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Θάσο, που είχαν πληγεί και τα προηγούμενα 24ωρα από πλημμυρικά φαινόμενα. Το πέρασμα του «Γηρυόνη» από τις δύο παραπάνω περιοχές και οι έντονες βροχοπτώσεις χθες το βράδυ μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, ενώ σπίτια πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για την μεταφορά εγκλωβισμένων ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στη Θάσο η Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή του Λιμένα και στην ίδια περιοχή πραγματοποίησε μεταφορά τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο από ισόγεια κατοικία.

Χαλκιδική κακοκαιρία

Στην περιοχή της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Εξάλλου στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο και είναι καλά στη υγεία του.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα κύλησε η νύχτα στη Θεσσαλονίκη όπου ο «Γηρυόνης» έκανε την εμφάνισή του κυρίως μέσω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες στο πολεοδομικό συγκρότημα, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει σε περισσότερες από πενήντα περιπτώσεις για κοπές δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια.

Πλημμύρισαν χωριά στη Λήμνο

Σοβαρά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές της Λήμνου προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης. Σε πολλά χωριά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδοχωρίου. Τα Τσιμάνδρια και το Πεδινό έχουν μετατραπεί σε λίμνες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Καλλιθέα, με τον πρόεδρο κ. Κυριαζή να βγάζει έκτακτη ανακοίνωση:

«Καλλιθέα-Έκτακτο: Ο δρόμος χαμηλά στο Ειδικό Σχολείο είναι απροσπέλαστος έχει κατεβάσει το ρυάκι λόγο της νεροποντής. Προσοχή στους οδηγούς».