Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ο Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις

 
Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ο Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ενημερώθηκε: 04/12/19 - 01:42

Το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» επέλεξε για μια ακόμα φορά γενικός γραμμάτέας του ΝΑΤΟ ο Γιενς Στόλτενμπεργκ, για τις τουρκικές προκλήσεις, μιλώντας στην επίσημη ανοιχτή διάσκεψη "NATO Engages" που φιλοξενήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου, μία μέρα πριν την επίσημη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της, που θα σφραγίσει την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αύριο κάποιου είδους διακήρυξη που να αποκλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, δήλωσε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες διαβεβαιώσεις, «το ΝΑΤΟ εργάζεται για κάτι τέτοιο, μελετώντας και αναθεωρώντας σχέδια».

Εκτίμησε ότι αύριο θα υπάρξει μία διαδικασία στοχασμού από τους ηγέτες των χωρών για τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμώσουν περεταίρω την πολιτική διάσταση της Συμμαχίας.

Η Αθήνα δια του εκπροσώπου της έδειξε την ενόχλησή της για τη στάση αυτή του κ. Στόλτενμπεργκ.

«Δεν μπορεί μια Συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει επιδείξει μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα ώστε να αντιμετωπίζει τις διαφορές της χωρίς να αποδυναμώνει τον βασικό της πυρήνα, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,

Η διάσκεψη - όπου συμμετείχαν ηγέτες χωρών, πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι ινστιτούτων διεθνών σχέσεων και think tanks, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης - αποτελεί ένα γεγονός που ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο του ΝΑΤΟ, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής στο μέλλον.

Για τις δημόσιες διαφωνίες στους κόκλπους της Συμμαχίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τις δημόσιες διαφωνίες που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ηγέτες χωρών μελών της για το μέλλον και την αποστολή της συμμαχίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι εάν κοιτάξει κανείς την ουσία θα διαπιστώσει ότι η Συμμαχία στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται με επιτυχία και αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ενεργή και αποδίδει.

«Δεν πρέπει να αμφισβητούμε ποτέ την ενότητα και την πολιτική βούληση να στεκόμαστε μαζί και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Γιατί ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης και η αποφυγή συγκρούσεων. Εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση θα υπάρξει απάντηση από όλη τη συμμαχία και αυτό διατηρεί την ειρήνη» είπε.