Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά από μιάμιση ώρα (βίντεο)

 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά από μιάμιση ώρα (βίντεο)

Ενημερώθηκε: 04/12/19 - 21:40

Μετά από μία ώρα και 35 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30. Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.30.

Βγαίνοντας από το χώρο της συνάντησης οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις, όμως λίγο μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μια λιτή δήλωση μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.
Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε τη βούλησή του η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση, Μητσοτάκης-Ερντογάν αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους.

#alphanews

pic.twitter.com/2AYvwJukyy

Οι πρώτες εικόνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

4 Δεκεμβρίου 2019

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο αμερικανική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής. Και αυτές οι πληροφορίες διογκώθηκαν μετά την αιφνίδια συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, Τραμπ-Ερντογάν, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, λίγο πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γεγονός των ξεχωριστών συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν (σε κατ'ιδίαν συνάντηση) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο συνέφαγε από κοινού με ακόμη επτά Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και προέδρους κρατών) δημιουργεί την αίσθηση οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν Ελλάδα και Τουρκία να εμφανίσουν μια εικόνα προσέγγισης.