Ν. Μηταράκης: Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αποτελεί ο πλωτός φράχτης

 
Ν. Μηταράκης: Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αποτελεί ο πλωτός φράχτης

Ενημερώθηκε: 31/01/20 - 11:39

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αποτελεί ο πλωτός φράχτης, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια. Επισήμανε, δε, ότι εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται η ενίσχυση του Λιμενικού αλλά και η «ηλεκτρονική κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

Αναφορικά με το καθεστώς των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και αρχείο προσώπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Ευρώπη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ «για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας».