Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

 
Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Ενημερώθηκε: 01/03/20 - 20:10

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την κρίσιμη κατάσταση στον Έβρο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνεδρίαση συζητούνται τα επόμενα βήματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Αθήνα έχοντας ως αιχμή την ενίσχυση στη φύλαξη των συνόρων και τις δυνατότητες για τη μέγιστη δυνατή αποτροπή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για το πώς αντιδρά η χώρα από τους υπουργούς οι οποίοι επέστρεψαν από τον Έβρο. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή, με την κυβέρνηση να θέτει επί τάπητος άπαντα τα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έξι σήμερα το πρωί μέχρι πριν από λίγη ώρα, έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί εξήντα συλλήψεις και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ενίσχυση της Frontex

Την ίδια στιγμή, μετά από αίτημα της Αθήνας, ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας επέμβασης της Frontex με την ονομασία "Rabbit”. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε 10 ημέρες θα έχουν φτάσει στη χώρα μας αξιωματικοί και νέος εξοπλισμός.

Πάντως, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και την προπαγάνδα της Τουρκίας που ξεπερνά κάθε όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα ενημέρωσης της γείτονος διοχετεύουν εικόνες από άλλες χώρες και σε άλλη χρονική περίοδο που δείχνουν πρόσφυγες να μπαίνουν υποτίθεται στη χώρα μας. Εικόνες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Ηχηρό μήνυμα της κυβέρνησης

Η σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός είναι η δεύτερη. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, με την Κυβέρνηση να στέλνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορα της χώρας.

Με το πέρας της χθεσινής σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα δέχθηκε χθες μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε. "Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν κρατούνται. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και τη θάλασσα", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη:

-Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυναμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού.

-Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, και από σήμερα επιχειρούν συνολικα 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενημέρωση Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μάλιστα, στο πλαίσιο των συνεχόμενων τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο Κυριάκος Μητσοτακης συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων.

ΠΗΓΗ: capital.gr