Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο - Άσχημη η κατάσταση στις ΗΠΑ

 
Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο - Άσχημη η κατάσταση στις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 26/03/20 - 12:14

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αποτελούν πλέον το επίκεντρο της επιδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μέχρι τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας, το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο ανερχόταν σε 472.109 ενώ ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 21.308.

Η Ιταλία εξακολουθεί να κρατά τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους, μετρώντας 7.503 θύματα του κορονοϊού (+683 χθες), ενώ στη δεύτερη θέση έχει περάσει πλέον η Ισπανία, με 3.647 θανάτους (656 χθες). Η Κίνα ακολουθεί με 3.287 νεκρούς, έπεται το Ιράν, με 2.077, η Γαλλία έχει 1.331 θύματα, ενώ ραγδαία αυξάνονται οι νεκροί και στις ΗΠΑ, που μετρούν πλέον 1.032 θανάτους.

Υπό έλεγχο η κατάσταση σε Κίνα, Νότια Κορέα

Στην Κίνα, η κατάσταση συνεχίζει να φαίνεται ότι έχει εξομαλυνθεί. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική χώρα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού το 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης. Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη.

Υπό έλεγχο δείχνει να είναι η κατάσταση και στη Νότια Κορέα, όπου οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 5, με τους ασθενείς που υπέκυψαν στη χώρα της Ασίας που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα μετά την ηπειρωτική Κίνα να ανέρχονται πλέον σε 131.

Αντιθέτως, στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συστήσει κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, πιθανόν εντός της ημέρας, βήμα που ενδέχεται να ακολουθηθεί από την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, καθώς στην πρωτεύουσα Τόκιο καταγράφεται επιτάχυνση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις στην Ευρώπη

Από την άλλη, αυξητικές είναι οι τάσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο σε Ιταλία και Ισπανία, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται στην κορυφή της μακάβριας λίστας με τους περισσότερους νεκρούς.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξήθηκε σε 36.508, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι χθες Τετάρτη.

Στη Βρετανία, άλλοι 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του Covid-19 στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 465, μετέδωσαν χθες πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μια ανακοίνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Αλματώδης αύξηση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκε αλματωδώς για να φθάσει τους 1.032 χθες Τετάρτη, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει ήταν ακόμη 827.

Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και έχουν υποκύψει είναι στην πραγματικότητα αναμφίβολα υψηλότερος.

Η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης αφότου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και άρχισε να εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19.

Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτό τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκατομμύρια πολίτες.

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η ψηφοφορία για το νομοθετικό πακέτο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του COVID-19, που ψήφισε η Γερουσία. Νωρίτερα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει πως θα δοθεί περιθώριο 24 ωρών στους βουλευτές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Το πέμπτο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι σλοβενικές Αρχές

Οι σλοβενικές Αρχές ανακοίνωσαν το πέμπτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Τόμαζ Γκάνταρ ανέφερε ότι από το σύνολο των 528 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, 73 ασθενείς είναι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αναχαιτιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και την κοινωνία. «Το πακέτο μέτρων αντανακλά τις ανάγκες της οικονομίας και φέρνει, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεσματικά μέτρα» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (GZS), Μπόστιαν Γκόρουπ.

Εξάλλου, σε ισχύ τέθηκαν νέοι περιορισμοί στα σύνορα της Σλοβενίας με την Αυστρία. Μόνο 13 σημεία διέλευσης είναι ανοικτά και οι διερχόμενοι πολίτες υπόκεινται σε επιτόπιους ελέγχους. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών στη Σλοβενία, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου. Οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Ισπανικό Κοινοβούλιο: «Ναι» σε παράταση των έκτακτων μέτρων έως 12/04

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν σήμερα την ημέρα τους με την προοπτική του να παραμείνουν περισσότερο διάστημα κλεισμένοι στα σπίτια τους αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πρώτες πρωϊνές ώρες ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση.

Το Κοινοβούλιο τελικά ψήφισε υπέρ της παράτασης των έκτακτων μέτρων --περιλαμβανομένης της κατάστασης αποκλεισμού που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και η μετακίνηση να επιτρέπεται μόνο για αγορά την τροφίμων και φαρμάκων και για εργασία-- για 15 ακόμα ημέρες έως τις 12 Απριλίου.

Πλειοψηφία 321 βουλευτών τάχθηκε υπέρ της παράτασης, ενώ 28 απείχαν. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, στήριξε τα μέτρα.

«Δεν είναι εύκολο να παρατείνεις την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η μοναδική αποτελεσματική επιλογή απέναντι στον κορονοϊό είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η Ισπανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε χθες αυτόν της Κίνας αφού μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν 738 νέοι θάνατοι φθάνοντας συνολικά τους 3.434.

Η Ισπανία έχει τώρα τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, μετά τους 6.820 νεκρούς στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα, έχουν παραγγελθεί μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ στην Κίνα αξίας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επίσης στραφεί στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.