Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

 
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Ενημερώθηκε: 30/03/20 - 14:11

Έφγυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Το όνομα του Μανώλη Γλέζου συνδέθηκε με μια αντιστασιακή πράξη ορόσημο στην πάλη κατά του φασισμού, το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη εγχείρημα που πραγματοποίησε μαζί με τον Λάκη Σάντα.

Γεννήθηκε στις το 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου και στη συνέχεια το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940, πέτυχε στην Ανωτάτη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941-1944) ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις.

Τη νύκτα της 30ης Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα αφαίρεσαν τη ναζιστική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην φρουρούμενη Ακρόπολη Αθηνών, με κίνδυνο της ζωής τους. αταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο, συνελήφθη μαζί με τον Σάντα ένα χρόνο μετά και φυλακίστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ. Λόγω των βασανιστηρίων, προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής και γι' αυτό αποφυλακίστηκε.

Το 1943, συλλαμβάνεται εκ νέου από τους Ιταλούς κατακτητές και φυλακίζεται δυο φορές για "επικίνδυνη αντεθνική δράση", αλλά τη δεύτερη φορά κατορθώνει να δραπετεύσει.

Μετά την απελευθέρωση εργάσθηκε ως συντάκτης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης στον «Ριζοσπάστη», έως το 1947 που απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του.

Το 1948, συνελήφθη και καταδικάστηκε αρκετές φορές με διάφορες ποινές και δύο φορές σε θάνατο για "αδικήματα τύπου" και για παράβαση του Γ' Ψηφίσματος στις 21 Μαρτίου 1949. Η θανατική καταδίκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της δημόσιας κατακραυγής στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Δεκέμβρη του 1956, ορίστηκε Διευθυντής της εφημερίδας "ΑΥΓΗ". Στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινή γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1971. Συνολικά, ο Μανωλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες. Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.

Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β' Πειραιά.

Στο μεταξύ, το 1986 μετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέγεται πρόεδρος στην κοινότητα Απειράνθου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2004 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού με την πολιτική ομάδα «Ενεργοί Πολίτες» που ο ίδιος πρωτοστάτησε στη δημιουργία της, αλλά δεν εκλέχτηκε.

Το 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών-Πειραιά της περιφέρειας Αττικής επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτων της αριστεράς.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πάρου.

Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014. Στις 17 Ιουνίου 2015, ο Γλέζος υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως είχε διαφωνήσει με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που διαπραγματεύτηκε και ψήφισε νέο μνημόνιο.

Ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ατέχνως

Πηγή: