Σαρωτική «Ευτυχία» στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

 
Σαρωτική «Ευτυχία» στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ενημερώθηκε: 15/04/20 - 14:49

Ήταν η ελληνική ταινία-φαινόμενο της χρονιάς, με περισσότερα από 600.000 εισιτήρια συνολικά, κι όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε στα 11α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο λόγος βεβαίως για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, η οποία αναδείχθηκε καλύτερη ταινία ενώ συνολικά απέσπασε 8 βραβεία Ίρις, από τα 13 που διεκδικούσε. Συγκεκριμένα, η «Ευτυχία» επικράτησε στις τεχνικές κατηγορίες (μακιγιάζ, ήχος, ενδυματολογία, σκηνογραφία), με τους Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη και Θάνο Τοκάκη να βραβεύονται για τις ερμηνείες τους (β' γυναικείος, α' και β' ανδρικός ρόλος αντίστοιχα). Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία μοιράστηκε το χαρακτήρα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην ταινία με την Γκουλιώνη, ήταν η μοναδική από τους υποψήφιους του cast που δεν απέσπασε βραβείο στις ερμηνευτικές κατηγορίες.

Η Ίριδα α' γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Αγγελική Παπούλια για την ερμηνεία της στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», με το δεύτερο βραβείο της ταινίας να πηγαίνει στο σκηνοθέτη της Σύλλα Τζουμέρκα. Καλύτερο σενάριο αναδείχθηκε ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, ενώ για το μοντάζ (Νίκος Πάστρας) και τη μουσική (Δεσποινίς Τρίχρωμη & The Boy) βραβεύτηκε το «Winona» (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

Η Χριστίνα Μουμούρη, λίγες μέρες μετά τη βράβευσή της από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, απέσπασε και την Ίριδα διεύθυνσης φωτογραφίας για τη δουλειά της στο «Ζίζοτεκ» (Βαρδής Μαρινάκης). Αξίζει να σημειωθεί πως στη δεκαετή ιστορία των Ιρίδων, η Μουμούρη ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα υποψήφια στην κατηγορία της. Από την άλλη, η Ρηνιώ Δραγασάκη αναδείχθηκε καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα με το «Cosmic Candy» το οποίο απέσπασε ακόμα την Ίριδα καλύτερων ειδικών εφέ. Τέλος, μία από τις εκπλήξεις της απονομής ήρθε στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, όπου έμεινε εκτός το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φαβορί «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, με το βραβείο να απονέμεται στο επίσης εξαιρετικό «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Η απονομή των 11ων βραβείων της Ακαδημίας έγινε διαδικτυακά, μέσω live streaming που φιλοξενήθηκε στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Έλλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη.

Πηγή: ΑΠΕ / ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ