Την Τρίτη το Διάγγελμα Μητσοτάκη για τη σταδιακή άρση των μέτρων - Οι ημερομηνίες ορόσημο

 
Την Τρίτη το Διάγγελμα Μητσοτάκη για τη σταδιακή άρση των μέτρων - Οι ημερομηνίες ορόσημο

Ενημερώθηκε: 27/04/20 - 02:49

Το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεοπτικά διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι τελικές διαβουλεύσεις ενόψει του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οποίο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρώτο στάδιο –από τα τρία συνολικά– ώστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιουνίου να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, έστω και με νέα δεδομένα.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό επειδή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η «φάση Α» ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιβολή και τήρηση μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και η μείωση στο ελάχιστο του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Η περίοδος αυτή διήρκεσε δύο μήνες, από τις 26 Φεβρουαρίου όταν ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μέχρι σήμερα.

Θα τονίσει ότι η δεύτερη φάση μπορεί να διαρκέσει κι αυτή δύο μήνες, καθώς το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

Τα τρία στάδια και οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Η προσπάθεια ωστόσο που θα γίνει τους επόμενους περίπου δύο μήνες μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς θα πηγαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και κάθε φορά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει της εικόνας που διαμορφώνεται από την πρώτη άρση. Συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί παράλληλα με τη χαλάρωση να υπάρχει κατά τόπους, όπου εντοπίζεται πρόβλημα, και επαναφορά των μέτρων.

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα έχει γενικά τρεις χρονικά φάσεις: αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι «ανοίγει» νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει και «έξω», μια λέξη που θα την ακούμε συχνά. Το γεγονός άλλωστε πως έρχεται καλοκαίρι βοηθάει πολύ.

Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται τη Δευτέρα, με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Ωστόσο η «πρεμιέρα» της επόμενης μέρας θα γίνει την 4η Μαΐου. Το πρώτο άνοιγμα λοιπόν θα ξεκινήσει με τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια. Συγχρόνως αναμένεται και η κατάργηση, μερική ή ολική, του sms. Τα εστιατόρια και τα καφέ που θα ανοίξουν σε επόμενο γύρο, θα λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα μόνο έξω και σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί επέκταση καθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια με ειδική άδεια από τους δήμους.

Τα σχολεία είναι μία κατηγορία ξεχωριστή και κρίσιμη. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες αλλά όχι συγχρόνως. Βέβαιο είναι πως μετά τις 10 Μαΐου θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια θα πάει δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. Κομβική για τις τελικές αποφάσεις είναι η χρονική απόσταση που θα χωρίζει κάθε άνοιγμα. Αν δηλαδή θα είναι κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο τίποτα, καθώς θα μετρείται ο αντίκτυπος κάθε ανοίγματος, αν δηλαδή θα προκαλείται αύξηση κρουσμάτων και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην Τρίτη Λυκείου, ενώ πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων είναι η 11η Μαΐου.

Η ανακοίνωση της τελικής ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων όμως, που θα δώσει τέλος στην αγωνία μαθητών και γονιών είναι θέμα ημερών. Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση των εξετάσεων στις 15 ιουλίου

Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά και μετακύλιση ύλης τον Σεπτέμβριο.

Μετά την επιστροφή της Γ’ Λυκείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσουν να μπαίνουν τμηματικά στις αίθουσες κάποιες ημέρες της εβδομάδας και για λιγότερες ώρες και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων.

Μεγαλύτερος γρίφος για τους ειδικούς, οι μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς οι ειδικοί σκέφτονται αν θα μπορέσουν οι μικροί μαθητές να διατηρήσουν τις αποστάσεις και να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής .

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκρίνεται το σενάριο να γίνεται χρήση τους μόνο με μάσκα και με το μισό επιβατικό κοινό από όσο χωράει το κάθε μέσο. Αυτό βέβαια μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού, κάτι που μπορεί να λυθεί με την ενίσχυση κάποιων δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Κ. Αχ. Καραμανλή εξετάζεται να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε ώρες αιχμής». Η πρόταση του υπουργείου είναι αν χρειαστεί να σπάσει η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε το μεγάλο κύμα από 7:30 ως 8:30.

Aντιστοίχως, κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων από την εργασία τους. Στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να μην υπάρχει συνωστισμός στις δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μάλιστα το μέτρο αυτό αναμένεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

Ήδη το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός.

Τέλος, όσον αφορά το κρίσιμο ειδικά για την Ελλάδα κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

Προέχει βέβαια να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα βέβαια.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαβουλεύσεις των στελεχών του υπουργείου Τουρισμού με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας για τη σύνταξη ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιοποίησή του αναμένεται να γίνει -εκτός απροόπτου- στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τα προληπτικά μέτρα θα αφορούν όλη την γκάμα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όπως τη ρεσεψιόν και τους χώρους υποδοχής, τους χώρους εστίασης, τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, τις υπηρεσίες spa, το πάρκινγκ – μεταφορά αποσκευών και την καθαριότητα και υγιεινή.