Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα το 2014

 
Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα το 2014

Ενημερώθηκε: 15/06/20 - 10:12

Υπάρχει μία αποκάλυψη από τούρκους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας Nordic Monitor, στην οποία υποστηρίζουν και με στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει ότι η Τουρκία έχει σχέδιο εισβολής εναντίον της Ελλάδας από το 2014!! Μεγάλη αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση αλλά ταυτόχρονα είναι και ενδεικτικό των βλέψεων της Τουρκίας και εν πολλοίς εξηγεί και τη γενικότερη στάση τηςΤ ουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το σχέδιο με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ο οποίος την περίοδο 1088-1091 ορμώμενος από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο κυριαρχώντας στις δυτικές μικρασιατικές ακτές.

Sxedio
Sxedio

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα- πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν κατά λάθος, μέσα σε έναν φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, έμπιστος του Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν.

Sxedio
Sxedio

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έγγραφα συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Sxedio
Sxedio

Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, ο Coşkun διέταξε το Γενικό Επιτελείο να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα εν λόγω κρυπτογραφημένα έγγραφα.

Την αποκάλυψη στην ιστοσελίδα Nordic Monitor έκανε ο γνωστός Τούρκος αντιστασιακός Abdullah Bozkurt.