Μεγάλη διασπορά του ιού σε 32 περιφερειακές ενότητες - 51 νέες νοσηλείες σε λίγες ώρες - Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ

 
Μεγάλη διασπορά του ιού σε 32 περιφερειακές ενότητες - 51 νέες νοσηλείες σε λίγες ώρες - Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ

Ενημερώθηκε: 14/08/20 - 08:59

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων αλλά νοσηλειών χτες από την άρση των μέτρων. Πέντε νέοι θάνατοι, δύο εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εντοπισθεί 41 κρούσματα, είχε η χθεσινή ημέρα και 204 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω της νόσου στην Ελλάδα είναι 221.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51, σπάζοντας το φράγμα των 200 ασθενών. Έτσι, μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές, ανήλθαν σε 221! Από αυτούς οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Είκοσι δύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι 82 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο άλλωστε καταγράφηκαν χθες 64 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για τον Αύγουστο να ανέρχεται στα 514.

Σε μόλις 3 νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς. Αυτό είναι ένα στοιχείο της ευρείας κυκλοφορίας του ιού.

Τριάντα τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανέφεραν χθες κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 12 στη Λάρισα, 8 στην Αργολίδα και από τέσσερα σε Χαλκιδική και Κυκλάδες. Τριάντα τρία χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες και μετανάστης που διέμενε σε κοντέινερ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίου με ελαφρά συμπτώματα, ενώ σε τεστ υποβάλλονται όσοι φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Παράλληλα σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σίνδο εντοπίστηκε εργαζόμενη θετική στον κορωνοϊό. Ολοι οι φιλοξενούμενοι στη δομή υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, τονίζουν οι ειδικοί, που δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Νικόλαος Σύψας, σημείωσε πως «Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».

Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα.

Ο λοιμωξιολόγος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.

«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».

Ο κ. Σύψας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούν».

Η επιτροπή για τον κοροναϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε».

Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 έχει τεθεί και το ΕΣΥ, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας αυξάνει τις δυνάμεις του έναντι της πανδημίας. Ειδικότερα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 νοσοκομεία αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «νοσοκομεία- COVID». Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19. Εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομείο αναφοράς ή σε άλλο νοσοκομείο COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ.