Πυρετώδης προετοιμασία της Αθήνας για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν στη Κορσική

 
Μακρόν και Μητσοτάκης θα συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας στη MED7

Ενημερώθηκε: 07/09/20 - 22:17

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα έχει και αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με αντικείμενο τα εξοπλιστικά.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν τη λίστα με των εξοπλισμών με την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική .

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους.

Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους. Πληροφορίες λένε πως θα κινείται κάτω από τα 3 δις ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όμως υπάρχει ακόμα ένας άξονας για τα εξοπλιστικά για τα οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτή περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214.

Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Πηγή: skaitv