Παιχνίδια αποπροσανατολισμού από την Άγκυρα: Με non paper έξι σημείων «πετά» το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα

 
Παιχνίδια αποπροσανατολισμού από την Άγκυρα: Με non paper έξι σημείων «πετά» το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 14/10/20 - 10:14

Την ώρα που διαμορφώνεται σκηνικό διεθνούς απομόνωσής της, η Άγκυρα με non paper έξι σημείων προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών Φτάνει μάλιστα στο σημείο να προκαλεί και με αναφορά στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:

1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

ΕΔΩ το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ

Δείτε

Σε απομόνωση η Άγκυρα

Όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα. Θα δείξουν τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας η οποία σ’ αυτή την καμπή των σχέσεων με την Ελλάδα δείχνει ήδη το πιο επιθετικό της πρόσωπο, γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα. Ήδη βρίσκεται σε τροχιά διεθνούς απομόνωσης εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της:

Δεσμεύει με NAVTEX περιοχή η οποία περιλαμβάνει εκτάσεις δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 έως 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο), άνοιγμα της παραλιακής οδού της Αμμοχώστου σε πλήρη αντίθεση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και η ταχύτητα εμπλοκής της σε μία σειρά από κρίσεις, με πλέον πρόσφατη τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε σαφή θέση κατά της τουρκικής NAVTEX, περιγράφοντάς την ως «προσχεδιασμένη πρόκληση», σε μια επίδειξη ασυνήθιστης ευθύτητας ως προς την απόδοση ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση «υπολογισμένη πρόκληση» και ζήτησε άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η κ. Ορταγκους δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατ. Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών επαφών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογισμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν ανθεκτικές λύσεις».

Επιπλέον, μήνυμα αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε χθες από Αθήνα και Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος εξέφρασε την κατανόησή του για την αντίδραση της Ελλάδας, περιγράφοντας την τουρκική κίνηση ως προκλητική. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο 24ωρο οι πολύ σαφείς καταδικαστικές αντιδράσεις από το Παρίσι αλλά και την Ε.Ε.

Σε πλήρη καταδίκη των κινήσεων της Αγκυρας προχώρησε δημόσια και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ από την καλή και την ανάποδη τα «έψαλλε» στον Τσαβούσογλου και η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ταυτόχρονα, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κ. Μάας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο με την Τουρκία, με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Μάας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν «καμία σχέση» με το πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε, στη συνέχεια, αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας. Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Είδαμε τη μετακίνηση του “Ορούτς Ρέις”. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης», είπε ο κ. Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατανοεί την αντίδραση της Ελλάδας «έπειτα από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου». Και πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά (…) στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα η οποία είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

Εν συνεχεία, ο κ. Μάας θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή του να μη συνεχίσει το ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας πως «το ταξίδι μου εδώ στην Αθήνα διακόπτεται γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από εμάς όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Γερμανία».