Εισάγεται προς ψήφιση στην Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

 
Εισάγεται προς ψήφιση στην Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

Ενημερώθηκε: 16/12/20 - 12:51

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale όπως τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερώσει την επιτροπή άμυνας και εξοπλιστικών για τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς των 18 Rafale και εκτός απροόπτου αναμένεται την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας θα γινόταν στις 23/12, ίσως καθυστερήσει μερικές μέρες και να μετατεθεί για τις αρχές του νέου έτους καθώς θα πρέπει η σύμβαση να εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ προβλέπει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα και 6 καινούρια. Στην συμφωνία συμπεριλαμβάνονται η εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη (FOS), τα όπλα των νέων αεροσκαφών αλλά και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Στα όπλα που θα αγοραστούν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Meteor καθώς και η επαναπιστοποίηση των πυραύλων Mica, Scalp κι Exocet, που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς άμυνας των δύο χωρών αναμένεται να αναχωρήσουν για την Γαλλία οι πρώτοι έλληνες πιλότοι και τεχνικοί για να εκπαιδευτούν πάνω στο νέο αεροσκάφος και στην συνέχεια κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους του. Το πρώτο Rafale αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 και από κεί και πέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται κάθε μήνα να προστίθεται και ένα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορία έτσι ώστε στο τέλος του έτους να έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία τα πρώτα 6 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα 12 αεροσκάφη αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως αναφέραμε παραπάνω από τα 18 Rafale που θα αποκτηθούν τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα. Σύμφωνα με πηγές έχουν δοθεί εγγυήσεις στην Πολεμική Αεροπορία από την κατασκευάστρια εταιρεια Dassault πως τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έχουν ελάχιστες ώρες πτήσεις.