Τηλεδιάσκεψη υπουργών για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων – Τι αποφασίστηκε

 
Τηλεδιάσκεψη υπουργών για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων – Τι αποφασίστηκε

Ενημερώθηκε: 23/12/20 - 11:44

Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, ιδίως τις βραδινές ώρες, οπότε ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού, τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στόχος η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας τις ημέρες των γιορτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Άγγελος Μπίνης, ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γγ Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Πρωτόγνωρες συνθήκες

Πρωτόγνωρες θα είναι οι συνθήκες με τις οποίες θα εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα αφού η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και η πίεση στο ΕΣΥ δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του μιλώντας στο OPEN, είπε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια».

Χριστούγεννα με τρία βασικά μέτρα

Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την Πρωτοχρονιά. Αυτά είναι τα εξής:

-- Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια.

-- Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-- Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Οδηγίες

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε τις οδηγίες για πιο ασφαλείς γιορτές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. «Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις. Να τηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, όταν επισκεπτόμαστε τη γιαγιά μας και τον παππού μας φοράμε μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά».

Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας

Τις επόμενες ημέρες η αστυνομία βρίσκονται στο «πόδι» με σκοπό την τήρηση των μέτρων.

Το Star παρουσίασε το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα τις μέρες των γιορτών.

Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους για τα πήγαινε – έλα του ρεβεγιόν.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.

Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6».

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν

Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής.

Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.