Κορονοϊός - Lockdown: Σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού - Οι πιθανές ημερομηνίες

 
Κορονοϊός - Lockdown: Σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού - Οι πιθανές ημερομηνίες

Ενημερώθηκε: 18/01/21 - 23:51

Σταδιακή θα είναι η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ την Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σχετικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η 1η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών θα αφορά την εστίαση που αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανοίξει ξανά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση θα ανοίξει με τραπέζια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τις δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, αλλά την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων

Στον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τη άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ είπε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών. «Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. 'Αρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».

Επίσης, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Πηγή: SKAI.GR / ΑΠΕ-ΜΠΕ