Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα - Από τι θα κριθεί

 
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα - Από τι θα κριθεί

Ενημερώθηκε: 19/01/21 - 08:49

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπόριο, τα σχολεία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο δεδομένου ότι τα δημοτικά σχολεία συμπληρώνουν μια εβδομάδα λειτουργίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είπε χθες για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ότι οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης. Χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επανέλαβε ότι πρέπει οι ειδικοί να έχουν επίσης στα επιδημιολογικά στοιχεία τόσο από το άνοιγμα των εορτών, όσο και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παραπέμποντας δηλαδή τη συζήτηση για το επόμενη εβδομάδα.

Η εικόνα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, «αισιόδοξα είναι και τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, όπου είχαμε μόλις 7 κρούσματα επί συνόλου περίπου 5.000 τεστ δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, ένα δείκτη θετικότητας στους εκπαιδευτικούς μας, που ήταν μόλις 0,14%. Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, πήγε εξαιρετικά καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια».

Έτσι το κρίσιμο τεστ για το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και φυσικά η όποια τυχόν επίδραση αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των καταστημάτων, τα οποία άνοιξαν χθες με τον κόσμο να ανταποκρίνεται και να τα επισκέπτεται παρά το τσουχτερό κρύο.

Σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ΄λυκείου καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για τους καθηγητές που διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, ακόμα και σε δύο σχολεία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έλαβε την απόφαση για περικοπή της ύλης για τη Γ' λυκείου και όπως είπε «το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς» τονίζοντας όμως ότι «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου. Κάποιοι καθηγητές διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο».

Γώγος: Επόμενο βήμα τα σχολεία σε δύο εβδομάδες

Και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε πως «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν». Σημείωσε μάλιστα πως ίσως χρειαστούν δύο εβδομάδες για το άνοιγμα, αρκεί «να πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο».

Σύψας: Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ Λυκείου

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως είναι υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς της Γ’ Λυκείου. Είπε μάλιστα πως αυτοί έχουν προτεραιότητα και μετά οι άλλες δύο τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια.

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» είπε χαρακτηριστικά. Να τονιστεί ωστόσο πως για το άνοιγμα μόνο της Γ’ λυκείου έχουν εντοπιστεί ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά την παρουσία των καθηγητών στις τάξεις, όπως τόνισε πρόσφατα και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παγώνη: Την επόμενη βδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια

Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη βδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα .