Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Ρωσική Εκκλησία από τον κορονοϊό

 
Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Ρωσική Εκκλησία από τον κορονοϊό

Ενημερώθηκε: 29/01/21 - 02:18

Περίπου 4000 ιερείς και μοναχοί "κόλλησαν" κορωνοϊό στη Ρωσία ενώ 144 έχασαν τη ζωή τους παρά το γεγονός οτι το πατριαρχείο Μόσχας από την αρχή της πανδημίας προσπάθησε να πείσει πιστούς και κληρικούς για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Παρά τις συστάσεις και, μερικές φορές, τις απειλές δεν τηρήθηκαν τα μέτρα με τραγικά αποτελέσματα. Διαπιστώνοντας την κατάσταση ο Πατριάρχης Κύριλλος στις αρχές του χρόνου είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» όσους δεν πιστεύουν στον κίνδυνο του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της 27ης Ιανουαρίου, 360 κληρικοί, μοναχοί και μοναχές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποβάλλονται σε θεραπεία για κορονοϊό στη Ρωσία. Ο συνολικός αριθμός κληρικών, μοναχών και μοναχών που αρρώστησαν με κορονοϊό μειώθηκε στο μισό την Τετάρτη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα πάντως, δήλωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συνολικά, 3.915 κληρικοί, μοναχοί και καλόγριες έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει καταγράψει 144 θανάτους που προκλήθηκαν από επιπλοκές του κορονοϊού μεταξύ των κληρικών και των μοναχών. Από τους 144 νεκρούς, 14 είναι κληρικοί από τις ενορίες της Μόσχας.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας είχε τεθεί σε 15ήμρερη καραντίνα μετά από επαφή που είχε με άτομο που είχε προσβληθεί από κορωονίό.

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω, με βαθιά λύπη, ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσω να μοιραστώ τη χαρά της προσευχής μαζί σας.Ο λόγος είναι η πρόσφατη επαφή μου με άτομο που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό. Μετά από οδηγίες των γιατρών, τέθηκα σε καραντίνα» ανέφερε τότε η ανακοίνωση του πατριαρχείου.

Τις πρώτες μέρες τις πανδημίας ο ίδιος ο Κύριλλος είχε καλέσει τους πιστούς να απέχουν όσο μπορούν να επισκέπτονται τους Iερούς Nαούς.

«Η εκκλησία της Ρωσίας καλείται σήμερα να εκπληρώσει αυστηρά τις υποχρεώσεις, που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας. Σας παρακαλώ, τις επόμενες ημέρες μέχρι να υπάρξει ειδική πατριαρχική ευλογία, να απέχετε όσο μπορείτε να επισκέπτεστε τις Εκκλησίες», τόνιζε σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, έδωσε ως παράδειγμα την Οσία Μαρία την Αιγύπτια η οποία έφυγε και έζησε στην έρημο για 47 χρόνια, χωρίς να δει άνθρωπο και προσευχόμενη μόνο στον Θεό.

«Όσοι σας που κάτι αντίθετο, να δώσετε το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας, το οποίο μαρτυρεί ότι κάποιος μπορεί να σωθεί ακόμη και χωρίς να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος, χαρακτήρισε τους κληρικούς εκείνους που είναι κατά των προληπτικών μέτρων της πανδημίας παράλογους.

«Μην ακούτε κανένα κήρυγμα που προέρχεται από παράλογους κληρικούς, οι οποίοι είναι κατά των μέτρων της πανδημίας, εσείς να ακούτε αυτά που σας είπε σήμερα ο Πατριάρχης σας»- ανέφερε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι λειτουργίες θα τελούνται κανονικά, χωρίς κεκλεισμένων των θυρών.