Μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Eisenhower» στην βάση της Σούδας

 
Μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Eisenhower» στην βάση της Σούδας

Ενημερώθηκε: 12/03/21 - 20:12

Μετά τις δηλώσεις-ράπισμα του υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς την Τουρκία οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα προς την Άγκυρα «αγκυροβολώντας» το αεροπλανοφόρο «Dwight D. Eisenhower» στην βάση της Σούδας.

Το «Dwight D. Eisenhower» αναμένεται να «δέσει» στην Σούδα στις 20 Μαρτίου και η παρουσία του εκεί αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και της μεγάλης στρατηγικής σημασίας που έχει η βάση της Σούδας. Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του «Eisenhower» στην Κρήτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έχουν προγραμματιστεί μια σειρά ασκήσεων τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με την Πολεμική Αεροπορία.

Ειδικότερα τα μαχητικά F-18, που μεταφέρει το «Eisenhower», θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ σε αυτές θα πάρουν μέρος και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που ελληνικά F-16 πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις με τα αμερικανικά F-18 του «Eisenhower». Μάλιστα, η προηγούμενη ήταν εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης με το Όρουτς Ρέις το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι πολύ πιθανό τα αμερικανικά F-18 να λάβουν μέρος στις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν την 25η Μαρτίου ελληνικά και γαλλικά μαχητικά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η ελληνική προστασία του «Dwight D. Eisenhower»

Στην δύναμη συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που πριν από λίγες μέρες πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και αυτή την στιγμή πλέει κάπου στην Μεσόγειο, έχει ήδη ενσωματωθεί η φρεγάτα Ψαρά του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ένα υποβρύχιο κλάσης «Παπανικολής».

Η στρατηγική σημασία της Κρήτης

Εκτός από τον ερχομό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Eisenhower» η Κρήτη φιλοξενεί και μαχητικά F-15 της Σαουδικής Αραβίας που θα πάρουν μέρος μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5 στην πρώτη ελληνοαραβική αεροπορική άσκηση με επωνυμία «Το Μάτι του Γερακιού-1» (Falcon Eye-1), που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 του μηνός και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, στα σενάρια των ασκήσεων που θα δοκιμαστούν τα ελληνικά και τα Σαουδαραβικά μαχητικά περιλαμβάνονται και διακλαδικές ασκήσεις με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε σενάρια κατάδειξης στόχων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα ελληνικά μαχητικά F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα πήραν μέρος σε κοινές ασκήσεις με τα γαλλικά Rafale που είχαν απονηωθεί από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, που πλέει στην περιοχή. Οι ασκήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν νότια της Κρήτης, είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς έλαβαν χώρα την νύχτα.