Ένα βήμα πριν από την «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών

 
Ένα βήμα πριν από την «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών

Ενημερώθηκε: 20/03/21 - 14:48

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας προσπαθούν να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της επάνδρωσης των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι ιδιώτες γιατροί δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται.

Συγκεκριμένα παρά την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, μόνο 60 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Επομένως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε στην επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών καθώς η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πιο έντονη από ποτέ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χτες τα μεσάνυχτα έληξε η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Επ' αυτού στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, κατά την οποία φάνηκε ξεκάθαρα διάσταση απόψεων αναφορικά με το ζήτημα της προσφοράς υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα είχε παρουσιάσει και την πρόταση του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

«Συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική».

Έτσι πλέον θεωρείται πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Στ. Πέτσας: Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών εάν η εθελοντική προσφορά είναι μικρή

Το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η εθελοντική προσφορά δεν είναι επαρκής, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών

Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληξε χτες Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.