22 υποψήφιοι μητροπολίτες για τρείς θέσεις στην Ιεραρχία 

 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενημερώθηκε: 22/03/21 - 00:53

To πότε θα πληρωθούν οι κενές μητροπόλεις Καστορίας,Λαγκαδά και Κιλκισίου είναι άγνωστο λόγω πανδημίας. Ωστόσο έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί στους συνοδικούς αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον των κοσμικών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία.

Ο Ιερώνυμος, ως συνήθως, λέει αυτά που θέλουν να ακούνε οι υποψήφιοι και το περιβάλλον τους , αλλά δύσκολα αλλάζει γνώμη εάν έχει κατασταλάξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά τον ερχόμενο Οκτώβριο στην καθιερωμένη Σύνοδο της Ιεραρχίας θα εκλεγούν οι τρείς νέοι μητροπολίτες, εκτός αν υπάρχει στο μεταξύ κάποια παραίτηση.

Θα πρέπει να τονιστεί οτι οι τοπικές κοινωνίες θέλουν άτομα τα οποία γνωρίζουν και με τα οποία έχουν μία άνεση επικοινωνίας.

Ωστόσο, στις δεκάδες των προς αρχιερατείαν αρχιμανδριτών έχουν ξεχωρίσει κάποιοι και λόγω θέσεων. Και μπορεί ο κ.Ιερώνυμος να τους ζητά να μη βιάζονται αλλά οι υποψήφιοι (όλοι) είναι της λογικής "κάλιο πέντε και στο χέρι".

Ενδιαφέρον υπάρχει από τον αρχιγραμματέα της Συνόδου Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο. Από τη Μονή Πετράκη προέρχονται οι επόμενοι υποψήφιοι που είναι ο Γραμματέας Α’ Δωρόθεος Πάπαρης, και οι εισηγητές, Πλάτωνας Κρικρής και Αμφιλόχιος Ρουσάκης.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον υπουργό... Οικονομικών της Εκκλησίας και Γεν. Διευθυντής της ΕΚΥΟ Νικόδημος Φαρμάκης.

Όπως επίσης τον Βαρθολομαίο- Αντώνιο Τριανταφυλλίδη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής του 1821.

Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου που κινείται περισσότερο στη Θεσσαλονίκη είναι μεταξύ των διεκδικητών, όπως και ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ναυπάκτου Καλλίνικος Γεωργάτος, τον οποίο θα ήθελε να τον δει μητροπολίτη ο Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Επίσης θρόνο θέλουν και οι πρωτοσύγκελλοι της μητρόπολης Ιερισσού π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης όπως και ο Ιγνάτιος Ρηγανάς από την ίδια μητρόπολη, ο Χριστοφόρος Αγγελόπουλος από την Κοζάνη, ο Θωμάς Ανδρέου από τα Ιωάννινα, ο Αθηναγόρας Μπίρδας από την Βέροια,ο Ειρηναίος Λαφτσής από την Αλεξανδρούπολη, και ο Διευθυντής του Κέντρου Παλλινοστούντων και Μεταναστών π. Παντελεήμονας Παπασυνεφάκης.

Εκτός αυτών θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ιεραρχία και οι: Σπυρίδων Κατραμάδος Γραμματέας της Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού, Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Φωκίδος και βεβαίως ο Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης με πλούσιο έργο στην Αποστολική Διακονία, ο οποίος απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό από τους περισσότερους.

Ο ηγούμενος της Μονής Προφήτη Ηλία Σαντορίνης π. Δαμασκηνός Γαβαλάς και ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων Σχέσεων π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα των υποψηφίων.

Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος για τον οποίο υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να επανέλθει στις τάξεις της συνόδου.