Η Γαλλία θέλει να πουλήσει Rafale στην Ουκρανία - Έχει ανταγωνισμό τις ΗΠΑ μέσω της Locheed Martin

 
Η Γαλλία θέλει να πουλήσει Rafale στην Ουκρανία - Έχει ανταγωνισμό τις ΗΠΑ μέσω της Locheed Martin

Ενημερώθηκε: 29/03/21 - 14:42

Την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι και πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανή μια σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας στο Ντόνμπας, το Παρίσι προσπαθεί να εξοπλίσει το Κίεβο με Rafale.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας «opex360.com», που επικαλείται ανώτατη στρατιωτική πηγή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, θα προτείνει στην Ουκρανία τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού της στόλου, που αποτελείται από παλιά ρωσικά Mig-29, με Rafale.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πώληση των γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Μακρόν στο Κίεβο.

Η Ουκρανία τον Μάιο του 2020 έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «Πολεμική Αεροπορία 2035», βάσει του οποίου σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τον μικρό σε αριθμό και γηρασμένο αεροπορικό της στόλο με μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς πολλαπλών ρόλων. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει προϋπολογισμό 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία, όμως, δεν είναι η μόνη ενδιαφερόμενη για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού αεροπορικού στόλου καθώς στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν δυνατά και οι ΗΠΑ μέσω της Locheed Martin.

Αν η Ουκρανία αποφασίσει να αγοράσει τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα γίνει η 5η χώρα, που τα χρησιμοποιεί μετά την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία και φυσικά την Ελλάδα που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αποκτήσει τα πρώτα 6 της Rafale.