Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

 
Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 25/04/21 - 12:39

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγα 24ωρα

Ο άνδρας, που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ινδική παραλλαγή

Ο Π.Ο.Υ δια της επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, τόνισε «πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της νεοεμφανισθείσας ινδικής παραλλαγής Β.1.617 ως «ανησυχητική», με τις έρευνες, ωστόσο να συνεχίζονται εντατικά και με την συγκεκριμένη παραλλαγή «να μπαίνει «στο ραντάρ» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας», όπως τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η παραλλαγή φέρει δύο μεταλλάξεις σε μια επιφανειακή πρωτεΐνη που είναι γνωστή και από άλλες γραμμές μεταλλάξεων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν έχει «συσχετιστεί προς ώρας με μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία αν εμβολιασμένα άτομα και άτομα που αναρρώνουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύονται λιγότερο από μια μόλυνση με αυτήν την παραλλαγή.