Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουνουπιάς και το ιερό πηγάδι

 
Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουνουπιάς και το ιερό πηγάδι

Ενημερώθηκε: 03/06/21 - 23:38

Ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινάει από τα Πούλιθρα, φτάνουμε σε ένα από πιο γραφικά οροπέδια της περιοχής, αυτό των Πελετών. κοντά στο Λεωνίδιο.

Σε μια απόσταση 15 χιλιομέτρων και αφού περάσουμε μέσα από το χωριό Πελετά , με τα εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια ,αντικρίζεις στην καρδιά του βουνού το χωριό Κουνουπιά.Ο στενός δρόμος κάτω από την πλατεία σε βγάζει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει αγιογραφηθεί από τον Φώτη Κόντογλου.

Το τέμπλο που φέρει την υπογραφή του, το πηγάδι στο εσωτερικό του ναού, το κομμάτι του δέντρου που βρέθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας κρύβουν όλα εκείνα τα στοιχεία που σε δένουν με την ιστορία και τα λατρευτικά ήθη της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι κατά τον 10 αιώνα σε ένα δέντρο κοντά στο σημείο που κτίστηκε στη συνέχεια ο ναός βρήκαν την εικόνα της Παναγίας . Το ονόμασαν «αγιόδεντρο» και έχτισαν το ναό τον οποίο αφιέρωσαν στην Παναγία, πιθανόν πάνω στα θεμέλια κάποιου αρχαίου ειδωλολατρικού κτίσματος.

Στο εσωτερικό του μικρού ναού υπάρχει ένα πηγάδι σκεπασμένο το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ιμπραήμ επιχείρησε να την κάψει το 1826 ξεχείλισε με αποτέλεσμα να σβηστεί η φωτιά. Την ίδια στιγμή ένας Τούρκος στρατιώτης που πυροβόλησε τον ξύλινο σταυρό του τέμπλου έχασε το φώς του όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε.