Εβδομάδα κρίσεων για την Ιερά Σύνοδο

 
Εβδομάδα κρίσεων για την Ιερά Σύνοδο

Ενημερώθηκε: 02/10/21 - 12:18

Η εβδομάδα που έρχεται είναι ίσως η πλέον σημαντική των τελευταίων χρόνων καθώς η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει πέντε νέους μητροπολίτες.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Δευτέρα Οκτωβρίου εως την Παρασκευή (4-8 Οκτωβρίου) η Ιεραρχία θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν ζητήματα οργανωτικά ,ενώ την τελευταία μέρα θα εκλεγούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου,Περιστερίου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Πέραν των θεμάτων που έχουν προγραμματισθεί να συζητηθούν η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με τη στάση της Εκκλησίας έναντι της πανδημίας και το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους ιερείς και μοναχούς .

Όσο πλησιάσουμε προς τις εκλογές φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τους υποψήφιους.Κάπως θολό παραμένει το τοπίο για την μητρόπολη Περιστερίου που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά αν η θέση αυτή πληρωθεί με μετάθεση εν ενεργεία μητροπολίτη ή αν θα γίνουν κανονικά εκλογές. Όλο αυτό το διάστημα έχουν ακουστεί για "μετάθεση" τα ονόματα των μητροπολιτών Διδυμοτείχου Δαμασκηνού , Σιδηροκάστρου Μακαρίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Το πρόβλημα είναι οτι για τους δύο πρώτους πρέπει να συμφωνήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού πρόκειται για Νέες Χώρες.

Αν δεν επιλεγεί αυτή η λύση το προβάδισμα φαίνεται πως έχει ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελο, Γεν. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Ενδιαφέρον υπάρχει και απο τον τον Καλλίνικο Νικολάου, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Καισαριανής. λόγο.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θα δώσουν τη μάχη για την , όπως όλα δείχνουν δύο υποψήφιοι.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο ο οποίος αναμένει δικαίωση εδώ και αρκετά χρόνια, και τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή, εκ των γραμματέων της Συνόδου.

Για την Καστοριά ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτο, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, τον οποίο και ο Αρχιεπίσκοπος.Τη μητρόπολη διεκδικούν οι αρχιμανδρίτες Χριστόφορος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και Νικόλαος Γιαννουσάς Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Σεραφείμ.

Για τη μητρόπολη Κιλκισίου ισχυρή είναι η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, την οποία στηρίζει το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου .

Για τη Μητρόπολη Θήρας. υποψήφιος είναι Αμφιλόχιος Ρουσάκης, που είναι εκ των παλαιότερων Αρχιμανδριτών που υπηρετούν στη Σύνοδο.