Οι Τούρκοι ζητούν εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά παραμένουν στόχος τους τα F-35

 
F-35

Ενημερώθηκε: 12/10/21 - 20:26

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε δηλώσεις του σε εγχώρια ΜΜΕ επιβεβαίωσε πως η Τουρκία σκέφτεται την αγορά νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, ενώ εξετάζει και τον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη έχει, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι η επιστροφή στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Ειδικότερα ο Καλίν τόνισε ότι «Αν ξεπεράσουμε την κρίση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα ενταχθεί πάλι στο πρόγραμμα των F-35 και θα τα παραλάβουμε. Αν όμως δεν συμβεί αυτό θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».

Στην συνέχεια ο τούρκος αξιωματούχος υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει πληρώσει 1,4 δις για τα F-35, και πως αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν άποψη τότε αυτά τα λεφτά θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων F-16 και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν που θα γίνει στην σύνοδο κορυφής των G-20, στα τέλη Οκτωβρίου στην Ρώμη.

Όπως σημείωσε ο Καλίν ο τούρκος πρόεδρος έχει να μιλήσει με τον αμερικάνο ομόλογο του για μια σειρά θεμάτων. «Έχουμε διευρυμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, σχέσεις που αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο, την αμυντική βιομηχανία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Καραμπάχ, τον Καύκασο, την Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» είπε ο Κάλιν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA, σημειώνοντας πως «είναι παράνομες, άδικες και το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα αυτό και την επιμονή τους. Το να μην βλέπουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο με στρατηγική τύφλωση».