Σε φάση αναζωπύρωσης η επιδημία κορονοϊού - Σε υψηλά διμήνου τα κρούσματα

 
Σε φάση αναζωπύρωσης η επιδημία κορονοϊού - Σε υψηλά διμήνου τα κρούσματα

Ενημερώθηκε: 20/10/21 - 08:48

Σε φάση αναζωπύρωση η επιδημία κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Σταθερά από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών και πλέον το τελευταίο επταήμερο καταγράφονται κατά μέσο όρο 2.647 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν 400 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Χθες καταγράφηκαν 3.739 νέα περιστατικά μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 376.384 εργαστηριακά τεστ (μοριακά και rapid αντιγόνου).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 15.447 ασθενείς έχουν καταλήξει. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 356 ασθενείς, (87,6% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι). Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο έχει ξεπεράσει τις 200. Χθες καταγράφηκε ένας από τους πιο υψηλούς αριθμούς εισαγωγών το τελευταίο διάστημα, με 238 νέους ασθενεις με λοίμωξη covid-19.

Η πλειονότητα των διασωληνωμένων ασθενών είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (53,7%), το 43,3% ηλικίας 40 έως 64 ετών, ενώ 11 ασθενείς είναι κάτω των 39 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον έως τώρα η επίπτωση της COVID-19 στα παιδιά στη χώρα μας ήταν πολύ χαμηλή με μόλις τρεις θανάτους σε άτομα έως 17 ετών από την αρχή της πανδημίας. Αυτό δεν ισχύει για άλλες χώρες, που φαίνεται ότι επηρεάστηκαν πολύ από το στέλεχος «Δέλτα».

Χτες δύο νέες περιοχές μπήκαν στο «κόκκινο». Πρόκειται για τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, όπου η αύξηση του ιικού φορτίου οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση περί επιδημιολογικής αναβάθμισης στον αντίστοιχο χάρτη.

Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ήδη στο "κόκκινο". Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιτήρηση των λυμάτων στον Βόλο η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αγγίζει το 176% και στη Λάρισα το 30%. Από σήμερα όλη η Θεσσαλία θα είναι στο κόκκινο.

Στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος. Τέσσερις ΠΕ συγκεντρώνουν 993 κρούσματα, το ένα τρίτο σχεδόν των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, και πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη (574), την Ημαθία (172), την Πέλλα (119) και την Πιερία (128).

Ενδεικτικό του φορτίου που σηκώνουν αυτές οι περιοχές είναι ότι στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται περίπου 800 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστοι στην πλειονότητά τους. Από τους 29 θανάτους που καταγράφηκαν χθες στο δελτίο του ΕΟΔΥ οι 14 αναφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες έχει αμιγώς επιδημιολογικό προσδιορισμό και δεν συνδέεται με κανενός είδους περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.