«Βράζει» από οργή ο καταυλισμός των Ρομά - Ζητούν δικαιοσύνη και απειλούν με αντίποινα

 
«Βράζει» από οργή ο καταυλισμός των Ρομά - Ζητούν δικαιοσύνη και απειλούν με αντίποινα

Ενημερώθηκε: 24/10/21 - 15:29

Έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου, διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η υπόθεση του Περάματος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή και ερευνώνται πλήρως οι συνθήκες, με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης να αναμένεται να ρίξουν φως σε μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Ταυτόχρονα ξεχειλίζει η οργή στον καταυλισμό των Ρομά με τον μεν εκρπόσωπό τους να κάνει λόγο για ρατσιστικό έγκλημα, τους δε συγγενείς να απειλούν με εκδίκηση.

Πώς θα γίνει η απόδοση των κατηγοριών

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι.

Η έκθεση της βαλλιστικής πλέον αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μόλις “μιλήσουν” θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές

--Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

--Αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας

--Και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων

--Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

Πατέρας δύο νεκρών ο 20χρονος

Πατέρας δύο παιδιών και ενός τρίτου, το οποίο κυοφορεί η χήρα του και ποτέ δεν θα γνωρίσει, ήταν ο 20χρονος Ρομά που έχασε την ζωή του από τα πυρά των αστυνομικών, στην καταδίωξη στο Πέραμα.

Η κάμερα της εκπομπής «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος, αλλά και των δύο συνεπιβατών του, στο κλεμμένο αμάξι που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.

Ο πατέρας του νεκρού δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1, «Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνηγήσαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;».

Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Πάντζος: ήταν ρατσιστικό έγκλημα μίσους

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος, είπε ότι «υπάρχει οδύνη και οργή. Ζητάμε δικαίωση σε ένα κράτος δικαίου. Ήταν ένα έγκλημα μίσους, από όσο είδαμε και από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο».

Προσέθεσε ότι «πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Έριξαν πάρα πολλές σφαίρες. Δεν μπορούσαν να ρίξουν στα λάστιχα του αυτοκινήτου; Φαίνεται η οργή και το μίσος των αστυνομικών, από τον αριθμό των σφαιρών που έριξαν. Είναι ρατσιστικό έγκλημα. Από θαύμα έζησαν και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο».

Μητέρα τραυματία: δεν με αφήνουν να τον δω

Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιό της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Ο Αλ. Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών

Το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου και τον τραυματισμό 16χρονου.

Σημειώνεται ότι οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας.

Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21.

Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου.

Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».