Κορονοϊός: Ανησυχία για το αποτύπωμα των παρελάσεων - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Βόρεια Ελλάδα

 
Κορονοϊός: Ανησυχία για το αποτύπωμα των παρελάσεων - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 26/10/21 - 08:58

Δύσκολη και κρίσιμη επιδημιολογικά η εβδομάδα που ξεκίνσε χτες δεδομένων των παρελάσεων ανά τη χώρα και της σηερινής γιορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχο της Θεσσαλονίκης.

Ήδη η εβδομάδα ξεκίνησε με υψηλό αριθμό νέων διαγνώσεων της COVID-19 αλλά και με υψηλό αριθμό θανάτων ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.937 νέα κρούσματα –τα περισσότερα σε μία ημέρα που έχουν καταγραφεί από τα μέσα Αυγούστου– σε σύνολο 76.793 εργαστηριακών ελέγχων, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 5,1%. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, που επίσης αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό απωλειών σε αυτή τη φάση της επιδημίας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 354 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, 710 εντοπίστηκαν στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη, 273 στη Λάρισα, ενώ τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων καταγράφηκε και σε Μαγνησία (180), Ημαθία (164), Πιερία (133), Εβρο (118), Αχαΐα (115) και Σέρρες (105).

Συνολικά, χθες νοσηλεύονταν σχεδόν 2.400 ασθενεις στα νοσοκομεία, με τους 609 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και από αυτούς οι 354 διασωληνωμένοι.

Τα βλέμματα στρέφονται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς την Πέλλα, την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την Ηλεία, τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50% του πληθυσμού.

Στην Ημαθία, στην Πέλλα και στην Πιερία αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Επίσης στη Θεσσαλονίκη δε θα γίνει η μαθητική παρέλαση λόγου εθνικού πένθους για το θάνατο της Φώφης Γεννηματα.

Στη Θεσσαλονίκη με το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, οι υπόλοιπες τριήμερες εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιδημία στο ΕΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρίας Μίνας Γκάγκα. Η υπουργός μεταβαίνει σήμερα και για τρεις ημέρες στους επιβαρυμένους νομούς της περιοχής, όπου θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία και θα ελέγξει πως υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η παραχώρηση απλών κλινών για νοσηλεία ασθενών με COvid-19 από τις κλινικές του "Γ. Γεννηματάς" και του νοσοκομείου "Αγιος Δημήτριος". Επίσης, δρομολογήθηκε η παραχώρηση 100 κλινών από την ιδιωτική μονάδα υγείας "Αρωγή" οπου θα νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια λοίμωξη COvid-19.

Τα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και όλης της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται υπό πίεση στην προσπάθεια τους να περιθάλψουν ασθενείς της επιδημίας και ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Η οδηγία που έχει δοθεί από τις διοικήσεις των Υγειονομικών περιφερειών είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των παθολογικών και των χειρουργικών κλινικών. Ενώ σταθερά συνεχίζεται η επιχείρηση "πειθούς" των πολιτών της βόρειας Ελλάδας για να εμβολιαστούν, καθώς τουλάχιστον τρεις Περιφερειακές ενότητες μετρούν ποσοστά εμβολιασμού χαμηλότερα από το 45% και οι περισσότερες δεν ξεπερνούν το 52%.

Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περριφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 743 ασθενεις σε απλές κλίνες covid και 131 σε ΜΕΘ. Οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι συνεχίζουν να αποτελούν τον θλιβερό κανόνα, δέκα μήνες μετά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου κατά του κορωνοιού. Το 77% των ασθενών στις απλές κλίνες και το 96% εκείνων στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι. Αλλά και τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για τους αςθενείς που κατέληξαν είναι τα πλέον δηλωτικά για την προστασία του εμβολίου: από τους 340 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της την περίοδο 12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2021, το 88% (299) ήταν ανεμβολίαστοι.